Judinnan Natalie Portman vägrar ta emot israeliskt pris

SIONISM. Den judiska israelisk-amerikanska skådespelaren och filmproducenten Natalie Portman är kritisk mot den nuvarande israeliska regeringens terrorpolitik. Därför tar hon inte emot ett nyligen tilldelat israeliskt pris. Detta får judiska organisationer att se rött och misstänka att hon har indoktrinerats av antisemitiska organisationer som vill Israel ”illa”.

Natalie Portman. Foto: siebi (CC BY SA 3.0)

I torsdags meddelade den judiska skådespelerskan och filmproducenten med dubbla medborgarskap Natalie Portman, som slog igenom som pedofilobjekt i filmen Leon, att hon inte tar emot det israeliska Genesis-priset.

— Jag vill inte att det ska framstå som att jag stöttar [Israels premiärminister] Benjamin Netanyahu, som skulle hålla ett tal vid ceremonin, och de övergrepp han är ansvarig för, säger hon enligt kommunisttidningen ETC.

Portman har inte tydligt uttryckt vilka delar av Netanyahus politik hon motsätter sig, men det kan handla om den senaste månadens mordattacker och annat övervåld på palestinska demonstranter som israelisk militär med Netanyahus välsignelse har genomfört. Attackerna har kostat upp emot 20 palestinier livet och hundratals andra har skadats i Israels terrorattacker.

Portmans besked har orsakat en häftig debatt i Israel, skriver Christopher Holmbäck i ETC. Regeringsföreträdare har inte varit nådiga.

— Natalie Portman spelar de värsta hatarna och de värsta antisemiterna i Mellanöstern i händerna, sade energiminister (!) Yval Steinitz i en intervju i söndags.

Flera andra ministrar och högerpolitiker är inne på samma linje, att Portman har fallit offer för de som ”hatar Israel”, så som BDS-rörelsen för bojkott, divestering (vilket innebär att överge investeringar) och sanktioner — som vill använda de metoderna för att bryta Israels folkrättsvidriga ockupation av Palestina.

Att Portman förtydligat att hon inte stödjer BDS-rörelsen verkar judarna inte bry sig om. All kritik mot Israels politik är numera att betrakta som antisemitism, har den judiska statens justitieminister Ayelet Shaked sagt vid tidigare tillfällen.

Flera små fredsgrupper säger sig dock stödja Portmans beslut och tar fasta på att Portman förtydligat att bojkotten inte gäller Israel utan Netanyahu. De menar att Portman därmed visar hur man kan ”älska Israel” och samtidigt kritisera landets regering.

Den judiska författaren och journalisten Gideon Levy skriver i Haaretz att det kräver mod att gå emot etablissemanget i Hollywood.

”Förutom ett samvete krävs en hel del mod för att ta ett sånt steg, särskilt i ljuset av det judiska, sionistiska och skoningslösa Hollywood, som varken kommer att förlåta eller glömma detta” skriver Levy.

Källa:
Hollywoodstjärnan nobbar israeliskt pris

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
3 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Peter H. Norrland
2 år sedan

Så den där Gideon har alltså fräckheten att påstå att det är sionistiska judar som styr och äger Hollywood!??

Jag är chockad, jag var helsäker på att det var helylle-amerikaner som styrde där!

Rokviken
Rokviken
2 år sedan

Deras interna ”strider” är ett resultatet av samma oanständighet.

Karl A
Karl A
2 år sedan

Detta är en typisk reaktion från den judiska makteliten. Judar som vågar framföra den minsta lilla kritik mot Israels bosättnings- och folkmordspolitik, eller andra mindre smickrande saker som skurkstaten Israel ägnar sig åt, får stämpeln ”självhatande jude”.