Judar stoppar korv i Buchenwald

JUDISK MAKT. Ett korvmuseum tänkte flytta in i en av de förintelsereligiösas högborgar, det före detta arbetslägret Buchenwald. Bara en vecka senare har judarna lyckats freda helgedomen.

Det blir varken korvmuseum eller hotell vid Buchenwald. (Fotomontage).

Ett tyskt korvmuseum, Bratwurst Museum i Holzhausen, meddelade i förra veckan att de tänkte flytta sin museiverksamhet till en byggnad som under andra världskriget tillhörde arbetslägret Buchenwald. På så sätt skulle flera museiverksamheter samverka på området. Man hade också tänkt bygga ett hotell vid Buchenwald.

Holzhausens korvmuseum, som ligger i närheten, är ett omtyckt resmål för både tyskar och turister. De har cirka 50 000 besökare varje år som låter sig väl smaka av goda tyska korvar och ta del av en lika god bit kulturhistoria.

Men korvmuseet kritiserades omedelbart av lidande judar för sin ”osmakliga” planerade flytt av korvmuseet. Därför har Bratwurst Museum redan backat från sina planer.

Josef Schuster, som är ordförande i det judiska centralrådet i Tyskland, säger att han ”välkomnar det faktum att man har beslutat att leta efter en annan plats för museet” samt menar att korvmuseet nu har tagit ”sitt förnuft tillfånga”.

Museet har på sin hemsida bett judarna om ursäkt för planen att bygga en turistattraktion på den judiska helgedomen, en plats med anknytning till ”ett så mörkt kapitel i tysk historia”.

Vi ber om ursäkt till alla dem som uppfattade vår handling som banal eller som en förminskning av brotten som begicks av nationalsocialismen, och vars ideologiska och religiösa känslor har sårats.

Att platsen sedan länge redan är en judisk turistattraktion kommenteras inte, inte heller vilka påtryckningar korvmuseets ledning har utsatts för.

Vad den politiska ideologin nationalsocialism i sig har med saken att göra, eller varför vissa former av ”ideologiska känslor” inte får ”såras” är oklart.

Totalt 20 669 människor av olika raser och sexuell läggning dog i arbetslägret Buchenwald, de allra flesta mot slutet av kriget då sjukdomar, främst tyfus och tyfusfeber, härjade som följd av de allierades systematiska bombningar av det tyska riket vilket hindrade många livsförnödenheter att nå arbetslägren.

Källor:
Plan for sausage museum in former concentration camp scrapped after outcry
Röda Korsets rapport från 1948 man vill dölja för oss
Germar Rudolf, red (2003): Dissecting the Holocaust, s. 212. Theses & Dissertations Press.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
VeraCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Konstigt, judarna som bodde i omlokaliseringslägren gillade ju att äta tysk korv. Här ett vittnesmål från en av judarna som bodde i flera år i omlokaliseringslägret Auschwitz. Han spelade i lägrets symfoniorkester och blev för det mobbad av de andra judarna (de tyckte att han latade sig istället för att arbeta hederligt som de övriga judarna tyckte att de gjorde). In Auschwitz Concentration Camp the Jewish trumpeter Lex van Weren recalls that he performed in the concentration camp orchestra from September 1944 until he was released from the camp on 18 January 1945: When we had played we received bread,… Läs mer »

Vera
Medlem

Måste skratta åt rubriken – kan tolkas på olika sätt. Trodde att judarna gjorde nytta för en gångs skull av ett läger – men naturligtvis segrade jämmern i stället och fina byggnader får stå till ingen nytta.