Judar samlade in pengar till cancersjuka barn – behöll nästan allt själva

BEDRÄGERI. Ett par judar drev tillsammans en cancerfond för att samla in pengar till cancersjuka barn. Av 10 miljoner dollar i donationer gick endast en procent av dessa till direkt hjälp åt de cancersjuka.

gulddddd

Myndigheterna i delstaten New York håller just nu på att stänga ner välgörenhetsorganisationen National Children’s Leukemia Foundation som säger sig samla in pengar till leukemisjuka barn.

Upphovsmannen till organisationen är juden Zvi Shor som startade den 1991 efter att ett av hans egna barn gått bort i leukemi. Organisationen påstod sig bland annat arrangera ”Make a Dream Come True”-program där cancersjuka barn skulle få några av sina önskningar uppfyllda, så som att få träffa kändisar, få åka på utflykter med sina familjer med mera.

Organisationen påstod sig också ha ett databasregister med potentiella benmärgsdonatorer världen över. Tyvärr för de sjuka var alla löften en bluff.

Av de 10 miljoner dollar som folk donerade till organisationen mellan 2009 och 2013 gick endast en procent av dessa pengar till direkt vård av de sjuka.

Zvi Shor själv lär ha skrattat hela vägen till banken då hans lön uppgick till 600 000 dollar årligen. Dessutom fick han lika mycket i en bonus vid ett tillfälle och 100 000 dollar årligen i pension efter att han lämnade över ordförandeskapet till en annan jude vid namn Yehuda Gutwein. 655 000 dollar ska även ha överförts till en israelisk forskningsorganisation.

Även Zvis son, Schlomo Shor, var med och styrde men åklagaren menar att det var Zvi Shor som höll i trådarna bakom kulisserna hela tiden.

Källor:
Leukemia ”charity” sued for alleged false claims
Jewish-run NY cancer organization accused of fraud

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments