Judar rasar över att en gata i Stockholm är uppkallad efter en nationalsocialist

JUDISK MAKT. Inflytelserika judar förfasar sig nu över att en gata i Stockholm är uppkallad efter professorn och nationalsocialisten Astrid Cleve och kräver ett namnbyte.

Astrid Cleves gata sträcker sig över både Stockholm stad och Solna stad, och längs gatan ligger bland annat Karolinska sjukhuset. Kommunerna beslutade om namnet redan 2011 men det är först nu, efter att anklagelser om antisemitism på Karolinska sjukhuset florerat i medierna, som judiska organisationer reagerat på valet av gatunamn.

— Jag blev chockad när jag såg hennes namn på guidetavlor och gatuskyltar över hela Karolinska-området, säger rabbin Abraham Cooper, företrädare för Simon Wiesenthal Center, och fortsätter:

— Man behöver bara googla hennes namn och läsa vad hon sa efter andra världskriget. Hon sa sig vara en övertygad nazist och att hon skulle förbli nazist livet ut.

Judinnan och krönikören Jona Elings Knutsson har också reagerat starkt på gatunamnet och skriver i tidningen Dagens Samhälle:

Jag fäster en Davidsstjärna på bussarongen trots att religiösa symboler är förbjudna på sjukhusets kläder. Men jag har inte heller hört att antisemitism är tillåten, ändå finns den. Ska jag behöva ta med stegen hemma från vinden, bära den till sjukhuset, och sätta upp nya gatuskyltar eller kommer de ansvariga att agera?

Även juden Hugo Lagercrantz, före detta verksamhetschef på Karolinska, kritiserade gatunamnet i en debattartikel i slutet av oktober, där han förbittrat frågar: ”Är det acceptabelt att uppkalla en gata efter en förintelseförnekare?”

Nu har Karolinskas sjukhusdirekör Annika Tibell skrivit till Solna stad med en önskan om att kommunen överväger ett namnbyte. Men ett namnbyte på gatan måste beslutas av både Solna stad och Stockholm stad.

Torsten Svenonius, som är ordförande för byggnadsnämnden i Solna stad, säger:

— Det är inte så att vi har döpt en gata efter någon nazist utan vi har döpt en gata efter en person baserat på akademiska meriter.

Astrid Cleve föddes 1875 och var en svensk kemist, geolog och botanist. Hon var den första kvinnan i Sverige att doktorera i naturvetenskap och var bland annat erkänd expert på identifiering av kiselalger. På 1950-talet publicerade hon sitt stora verk Die Diatomeen von Schweden und Finnland i fem band. Cleve fick professors titel 1955.

Cleve var övertygad nationalsocialist och fortsatte sin politiska kamp även efter andra världskrigets slut. Hon var skribent och aktieägare i tidningen Dagsposten som gavs ut av Sveriges Nationella Förbund från 1941 fram till 1952.

Källa:
Gata uppkallad efter nazist vid Karolinska

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
1 år sedan

Det nordiska folket måste lära sig EN sak: Backa aldrig för JUDEN…namnge JUDEN..

Det är attack som gäller, att gå framåt och bekämpa dem och ta ifrån dem makten över vårt folk och nation.

Peter
Nybörjare
Peter
1 år sedan

Det är upprörande och oförskämt! Man måste skilja på sak och sak. Vad har vetenskap med personliga åsikter att göra? – Att några promillen av mänskligheten skall bestämma vad alla övriga skall tycka är groteskt. – Det är också ett avgörande argument för det enda acceptabla, att Astrid Cleve skall ha gatan uppkallad efter sig!

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Ett förtydligande: Professor Astrid Cleve var gift von Euler. Flera av hennes skrifter och avhandlingar finns därför att finna under namnet Astrid Cleve von Euler. Hennes man var nobelpristagaren Hans von Euler-Chelpin, varför man även finner Astrids skrifter under t.ex. Astrid von Euler-Chelpin och Astrid Cleve von Euler-Chelpin. En sak som Astrid Cleve är känd för är hennes forskning om huruvida lapparna var, eller inte var, en ursprungsbefolkning i Skandinavien. Enligt Cleve kan lapparna ha varit en separat ursrungsbefolkning eftersom hon ansåg att landisen smälte perifert runt hela iskroppen, dvs. att inlandsisen smälte fortast där den var tunnast och att… Läs mer »

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

En intressant sak till. Astrid Cleve var svärmor till en av Sveriges ABSOLUT bästa författare – Sven Stolpe!!

Sven Stolpe var inte bara en gudabenådad författare han vågade säga sanningen dessutom:

Intervjuaren: ”Nu när du får tala fritt i Magazinet i kväll, vad ska du säga då?”

Sven Stolpe: ”Jag vill inte träffa lagstiftarna. Jag vill vara med om att hänga dem på Brunkebergstorg i stiliga galgar.”
(inför TV-programmet Magazinet, 1981).

Fredrik
Nybörjare
Fredrik
1 år sedan

Astrid Cleves är en kvinna som borde höjas till skyarna och hon borde även få en stor staty minst 10-20meter hög.

Lotta
Nybörjare
Lotta
1 år sedan

Om judarna tar o lämnar VÅRT land så slipper (((dem))) bekymra sig över våra gatunamn 😏

Peter
Nybörjare
Peter
1 år sedan
Reply to  Lotta

Det gör de ändå, oavsett var de befinner sig!

Sverker
Nybörjare
Sverker
1 år sedan

Jag rasar över att en massa sionister är här o gör sig märkvärdiga och domderar.
Stick till Birobidzjan, medans ni kan!

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan
Reply to  Sverker
Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Nationalsocialister var och är bättre för det svenska folket och hela landet än judar.
Judar är inte bara svenskfientliga aktivister men mot den vita rasen (-> Talmud, Kalergi-plan, holohoax).