Judar rasar mot Polens djurskydd

RITUALSLAKT. Judiska organisationer rasar mot att Polen inte tillåter judisk ritualslakt. Att judarna inte får möjligheten att plåga djur till döds menar de är ”anti-semitism”.

I januari i år förbjöd Polen både judisk och muslimsk ritualslakt, eftersom dessa metoder stred mot grundlagen. I fredags röstades det dock om ett förslag där man åter ville tillåta judisk ritualslakt. Förslaget röstades snabbt ner i det polska parlamentet. Detta har förargat flera judiska organisationer som menar att det är deras rättighet att få utöva sin religion, även fast det skulle innebära lidande för djuren.

Den Amerikanska judiska kommitén (AJC) riktar skarp kritik mot det polska parlamentet efter att de röstat ner lagförslaget. ”Vi uppmanar Polens lagstiftande och rättsliga myndigheter för att snabbt erkänna genom lag det judiska samfundets rätt att bereda kosher kött enligt judisk tradition”, säger David Harris som är chef för AJC. ”Det skulle vara mer än chockerande” menar han om inte ett demokratiskt land som Polen ser till judarnas bästa.

Piotr Kadlcik, som leder unionen för judiska samfund i Polen, tar kritiken ett steg längre och menar att om man inte tillåter djurplågeri blir det som under den påstådda ”Förintelsen”: ”Det ser ut som vi har gjort en helomvändning och är på väg tillbaka till det som hände i Polen och Tyskland under 1930-talet.”

Även det israeliska utrikesdepartementet anser sig ha rätten att kritisera polsk inrikespolitik. I ett uttalande säger de att beslutet är totalt oacceptabelt. Den amerikanskfödde chefsrabbinen Michael Schudrich skryter dock med att polska judar inte bryr sig om lagen, utan fortsätter med ritualslakt som vanligt.

Fotnot: Judisk kosherslakt och muslimsk halalslakt går till som så att djuret som ska slaktas får sina halspulsådror samt luft- och matstrupe avskurna. Djuret förblöder då sakta under fullt medvetande. Känsliga läsare varnas för innehållet nedanför!

Källa:
AJC Blasts Polish Lawmakers for Kosher Slaughter Ban

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments