Judar i bråk över sättet italienare tillagar kronärtskocka

UTRIKES. Judar i Rom har hamnat i bråk med en chefsrabbin om huruvida kronärtskockor är kosher eller ej.

Grönsaken i fråga. (CC0 Creative Commons)

Under föregående vecka deklarerade en av Israels chefsrabbiner sättet på vilket man i Italien tillagar grönsaken kronärtskocka som icke-kosher. Detta har nu fått judar i den italienska huvudstaden Rom att protestera mot rabbinens beslut.

Det hela har nu eskalerat till en komisk argumentation över hur rena kronärtskockor är. Enligt rabbinen måste grönsaker kunna tvättas ordentligt för att de ska kunna klassas som kosher. Då kronärtskockan liknar en kotte till sin uppbyggnad anser rabbinen att det är omöjligt att tvätta grönsaken ordentligt och därmed är den inte godkänd för judar att förtära.

Judarna i Rom hävdar dock att kronärtskockor som odlats i Italien är mycket tätare till sin uppbyggnad än de som odlas i Israel och därmed kan inte insekter och annat komma mellan bladen. Därför anser de nu att rabbinen har fel och att kronärtskockan bör ses som kosher.

Hur kronärtskockskrisen kommer lösas är i nuläget oklart.

Källa:
Roman Jews and Israeli rabbis are ‘at war’… over artichoke

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
HellFredrikaKlausPeterKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Anonym
Medlem
Anonym

Åh judarna hävdar sig vara det intelligentaste folket? Puckon. Bon appétit!

Fredrika
Medlem

Bra kommentar! Deras inkonsekventa och löjligt vidskepliga leverne motsäger kanske just deras egna påståenden om deras överlägsna intelligens.

Juden Israel Shahak skrev att på orter där myndigheterna var slappa och inte höll de olika judiska grupperna kort och tvingade isär dem förekom det ofta rejäla sammandrabbningar mellan olika rabbiners grupperingar, ofta föranledda av totalt meningslösa religiösa och vidskepliga tvister om tex vad slags skor man skulle bära.

Denna tvist om kronärtskockor är samma typ av konflikt som endast har i syfte att markera dominans och vem som ska förtrycka den andre.

Anonym
Medlem
Anonym

Tack det samma!

Karl-Путин A
Medlem

Jag håller med rabbinen, dom ska inte äta våra kronärtskockor. Helst ska dom inte äta någonting alls, utan åka hem till Israel, så blir det inga såna här uppslitande konflikter som tär på den judiska folksjälen och sammanhållningen.

Hell
Medlem

De får mer än gärna äta cyanid.

Peter
Medlem

Dessa judar… med kosher, tuppsving, Hamans öron, och Kol Nidre och massor med andra tokerier!

Klaus
Medlem

Vi har trassel med judar som med dem andra kultur- och rasfrämlingarna. De passar inte in Europa.