Judar fördömer förintelse-karneval i Spanien: ”Vidrigt och motbjudande!”

SPANIEN. Ett karnevalståg i spanska Campo de Criptana som skulle ”hedra förintelsens offer” har fördömts i skarpa ordalag av judar. I karnevalen fanns bland annat personer utklädda till SS-män med piskor och lättklädda kvinnor med Israelflaggor.


Filmklipp från förintelsekarnevalen i spanska Campo de Criptana.

The El Chaparral Cul­tu­ral Association anordnade nyligen en karneval i den spanska staden Campo de Criptana med syftet att ”hedra förintelsens offer”. I karnevalen syntes män i kostymer som ska föreställa SS-uniformer, bärandes piskor och repliker av skjutvapen.

Bakom männen gick lättklädda damer med israeliska flaggor, som skulle föreställa judiska lägerfångar.

Nu fördöms karnevalen i skarpa ordalag av judar, som menar att den förlöjligar den judiska mytologin om de sex miljoner judar som påstås ha gasats i ”förintelseläger” under andra världskriget, rapporterar den kristna tidningen Världen Idag.

Den israeliska ambassaden i Madrid fördömer ”den vidriga och motbjudande föreställningen, som banaliserar förintelsen”. Ambassadören menar också att den gör judar ”till åtlöje”.

Även Auschwitz Memorial Museum fördömer karnevalen och skriver i ett Twitterinlägg att den var ”långt bortom vulgär kitsch, utan någon relevans, utan reflektion och respekt”.

Men det är inte bara judar som upprörts av karnevalen. Spaniens utrikesminister Arancha Gonzales Laya har kommenterat karnevalen på Twitter där han skriver att han ”förkastar fullständigt varje trivialisering av förintelsen”.

Det är dock inte helt ovanligt att karnevaler i Europa upprör judar. Den årliga karnevalen i Aalst i Beligien brukar innehålla ”antisemitiska stereotyper” som varje år gör judisk makt-organisationer rasande. Detta har lett till att karnevalen strukits från FN-organet Unescos lista över immateriella kulturarv.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments