Joseph Goebbels om ”Lügenmaul”

Dagens datum 10 februari: Joseph Goebbels håller ett berömt tal om medias ”lögnkäftar”.

hqdefault

Denna dag 1933, tre veckor efter maktövertagandet, höll Adolf Hitler sitt första tal som rikskansler inför ett fullsatt Sportpalast i Berlin. Men innan den nye rikskanslern steg upp på podiet höll även Joseph Goebbels tal. Goebbels lovade i sitt tal att det nya Tyskland skulle göra upp med en tyskfientlig press och en folksplittrande kommuniströrelse. Talets avslutande del kan anses vara av historiskt intresse då det ibland används som ett slags bekräftelse på att ”förintelsen” skulle ha ägt rum.

Goebbels ironiserar inledningsvis över att ”den judiska pressen” propagerat för att Goebbels tal inte ska kunna höras på tysk radio. Detta eftersom pressen ansett honom ”för obetydlig, för liten och för mycket av en tvångsmässig lögnare för att adressera världen”. De verkliga lögnarna, förklarar Goebbels senare, är dock den press som undanhållit det marxist-demokratiska styrets korruption för folket och försvarat de tyskfientliga politiker som vanstyrt Tyskland under 14 års tid.

Goebbels beskriver vidare hur den tyskfientliga pressen arbetat i åratal med lögn som vapen för att förhindra folkets resning. Som exempel på hur de arbetar tar Goebbels upp de medialögner som spreds om att nationalsocialister som mördats av kommunisterna i själva verket skulle ha mördats av sina egna nationalsocialistiska kamrater.

I slutet talar Goebbels om ett Tyskland under förändring där medias lögnkäftar (”Lügenmaul”) snart är ett minne blott. Efter många hårda ord uppger Goebbels att han ”ville bara säga personligen till fiendepressen och fiendepolitikerna vad jag vill säga i alla tyska radiostationer”. Se talet nedan:

I dokumentärer om Tredje riket brukar stycket nedan plockas ur sitt sammanhang och användas som ett slags bevis för ”förintelsen”. Huruvida Joseph Goebbels verkligen ville ”förinta” judar finns det dock inga belägg för. Det nationalsocialistiska Tyskland åstadkom istället det som Goebbels förespråkade genom ny lagstiftning som förbjöd judar från att äga den tyska pressen.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-02-10.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SverkerValhallaLeifVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Vilken talare!!!

Leif
Medlem

Underbart att höra! På den tiden när inget Internet eller TV fanns skolades många goda folktalare, en tradition som vi bör slå vakt om. Både Hitler, Goebbels och Göring var giganter som talare jämfört med dagens politiker.

Valhalla
Medlem

Det är ett bevis på Hitlers, Görings och Goebbels överlägsna intelligens

Sverker
Medlem

Juden vet exakt hur han skall få förståndet att slå slint hos Gojen. Som i exemplet ovan om att ”utrota judendommen”, som förrädiskt likställs det med att bokstavligt göra det.
I analogi med det kan man ju anklaga en drös nutida politiker för mordlängtan på fattiga, för att de sagt otaliga gånger att dom vill ”utrota fattigdommen”.
Dock börjar den globala judiska hjärntvätten släppa, vilket skapar panik hos juden, och revansh hos gojen.