Jordan Peterson blir av med sin titel vid Cambridge universitet – för en annan persons tröjas skull

ÅSIKTSFÖRTRYCK. Den populäre psykologen Jordan Peterson skulle bli gästprofessor vid universitetet i Cambridge. Nu blir han av med den titeln.

Professor Jordan B Peterson.

För en vecka sedan blev det känt att den världskände antifeministiske psykologen Jordan Peterson fråntogs sin tidigare erbjudna gästprofessorstitel vid Cambridgeuniversitetet i Storbritannien.

Nu har ledningen för universitet publicerat en förklaring till varför Peterson stängts av på detta sätt.

Skälet är att man har hittat ett fotografi där han håller axlarna om en man som bär en tröja där det står ”Jag är en stolt islamofob”.

Att någon annan än han själv bär en sådan tröja i ett fotografi anses vara oförenligt med Cambridges värdegrund – inte på grund av åsikten som Peterson eller den andre mannen eventuellt har: Åsiktsfrihet är nödvändigt och garanterat inom universitetsvärlden, hävdar man. Däremot är det oförlåtligt att kränka någons ”identitet”.

Motiveringen som skrivits av universitetets vicekansler professor Stephen J. Troope anses av flera kommentatorer vara märklig och uppvisa resonemangslogiska brister i form av falska orsakssamband och logikfelet sluttande planets princip:

För ett universitet är allt som minskar friheten att uttrycka idéer något oacceptabelt. Seriösa debatter kan knappast förekomma när några medlemmar i organisationen utsätts och därmed känner sig personligen attackerade, inte för deras idéer utan för själva deras identitet.

Om det verkliga skälet bakom Cambridges avståndstagande från Jordan Peterson är ett fotografi, eller om fotografiet används som förevändning mot hans populära och icke-politiskt korrekta inställning i uppfostringsfrågor, feminism och samhällsdebatt är en fråga som just nu debatteras bland akademiker och i fria medier.

Bland andra Petersons judiske vän, YouTubeprofilen Gad Saad, kritiserar Cambridge för deras politiska agerande mot Jordan Peterson.

Källor:
Rescindment of visiting fellowship – statement from Vice-Chancellor Professor Stephen J Toope
Dr Jordan Peterson: Cambridge University fellowship rescinded
Dr Jordan Peterson: ’Anti-Islam shirt’ behind fellowship U-turn
The Saad Truth #877 (YouTube)

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Själv blir jag förvånad att han ens fick en titel till att börja med, denne intellektuelle lättviktare. Jag menar, Cambridge är ju världens mest prestigefyllda universitet. Titlar där ska ges till bättre män än judemarionetter såsom Peterson.

Den som vill skaffa sig en bild av varför Peterson är ett sånt skämt kan ta sig en titt på Vox Days bok ”Jordanetics”, där författaren dokumenterar Petersons många stöveltramp, och även tar upp judeapologetiken (något styltat ord från min sida, men…) samt slår hål på argumenten JP framfört för varför judarna ”förtjänar” deras priviligierade plats.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan
Reply to  _DH_

Å andra sidan gav Cambridge Dan Eliasson medalj för hans ”utomordentliga ledarskaper” inom polisväsendet. Cambridges kriminologiska institut är helt styrt av judar men hade då en svensk kvinna som sekreterare som naturligtvis utgjorde en länk till Eliasson som skulle belönas för att ha förstört Sverige i enlighet med Kalergi och en geografiskt utökad Morgenthauplan. Om folkförrädaren Dan Eliasson ska ha en medalj kan väl Jordan Peterson få vara gästprofessor? Förresten består inte Cambridge av världens bästa män. De har visst många lärda människor men det är också en sambandscentral för makten. De använder universiteten primärt för det syftet. Låter det… Läs mer »

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan
Reply to  _DH_

Han kanske först fick titeln för att han är en ”höjdare”? Inte minst har han varit på möte med Trilaterala kommissionen. Högre än till (((Henry Kissinger))) är svårt att komma. Även om även han har (((folk))) över sig