Jonas Sjöstedt vägrar stödja Löfvens mittensamarbete – kräver inflytande över regeringen

INRIKES. ”Vi vill att Stefan Löfven ska bli statsminister”, meddelade vänsterledaren Jonas Sjöstedt under en pressträff på måndagen. Men inte under de förutsättningar som nu ligger på bordet, där Vänsterpartiet blockeras från inflytande över regeringen.

Jonas Sjöstedts säger nej till att blockeras från allt politiskt inflytande.

Under söndagen gav Liberalerna besked om att de kommer att ingå i en uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsfrågan. Sedan tidigare har även Centerpartiet aviserat att man går med på uppgörelsen, som innebär att Stefan Löfven släpps fram som statsminister så länge han driver en politik som i många områden är nyliberal snarare än socialdemokratisk.

I uppgörelsen har C och L också fått igenom att Vänsterpartiet står utanför samarbetet och inte får inflytande över regeringen. Detta trots att Vänsterpartiets passiva stöd krävs för att regeringen ens ska kunna bildas.

Idag har dock Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gett besked om att man inte kommer att stödja den vänsterliberala mittenregeringen så som uppgörelsen ser ut. Det är framförallt den ”allmänna högervridningen” av politiken och att Vänsterpartiet enligt uppgörelsen ska blockeras från allt inflytande som Sjöstedt vänder sig emot.

— Vi är förvånade och besvikna över hur långt högerut Stefan Löfven har gått i sin överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna, sade Sjöstedt under en pressträff på måndagen.

— Det godtar vi inte, det är fullständigt oacceptabelt.

Sjöstedt säger att Vänsterpartiet vill se Stefan Löfven som statsminister, men att partiet kommer att fälla honom ifall Socialdemokraterna inte förhandlar med Vänsterpartiet först. Vänsterledaren menar att det är helt orimligt att tro att hans parti ska stödja en regering som aktivt stänger ute dem från allt inflytande.

Exakt vad Sjöstedt kräver för att stödja Löfvens mittenregering vill han inte gå in på.

— Vi är inte Liberalerna, vi håller inte våra interna möten i offentligheten eller via journalister, förklarar Sjöstedt för en Aftonbladet-reporter.

Istället lägger Sjöstedt fram tre generella punkter som partiet finner oacceptabla: Den ”allmänna högervridningen” av politikern, framförallt gällande arbetsrätt och marknadshyror, nedmonteringen av de reformer som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden, samt att Vänsterpartiet stängs ute från samarbete med regeringen.

Sjöstedt är dessutom tydlig med att han endast tänker förhandla med Socialdemokraterna, även om Vänsterpartiet utifrån det parlamentariska läget accepterar att man söker samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Den planerade statsministeromröstningen om Stefan Löfven ska hållas på onsdag. Utan Vänsterpartiets stöd saknar man dock 8 röster för att Löfven inte ska röstas ner. Ifall Löfven röstas ner har talmannen endast en statsministerkandidat kvar att ta till omröstning innan det automatiskt blir ett extraval till riksdagen.

Källa:
”Inte rimligt att Löfven röstas fram som statsminister på onsdag”

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LingonetCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

För en intelligent person är det mycket enkelt att begripa att det endast finns ett val att göra för Vänsterpartiet – att rösta NEJ!

Skulle V acceptera detta förslag till regeringsunderlag, där de förväntas utgöra en tigande, passiv dörrmatta att torka nyliberalernas stövlar på under fyra långa år, kan de ju lika gärna lägga ned partiet helt.

Men, vem har någonsin trott att den fega ynkryggen Jonas Sjöstedt är intelligent?

Lingonet
Medlem

(((Farsen))) fortsätter, lätt att dra paralleller till den i storbritannien
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/may-mer-troligt-att-parlamentet-stoppar-brexit-an-lamnar-eu-utan-avtal