Jonas Sjöstedt skrotar krav om EU-utträde – vill inte hålla med ”reaktionära krafter”

EU. I en debattartikel skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att hans parti inför nästa års EU-val lägger kravet om EU-utträde åt sidan. Detta på grund av ”den reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder”.

Vänsterpartiet tar en paus från talmansrundorna och gör en helomvändning i EU-frågan. Detta meddelar partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i ETC.

Vänsterpartiet var länge konsekvent motståndare till den globalistiska Europeiska unionen, och kampanjade för ett ”nej” i både EU-omröstningen 1994 och EMU-omröstningen 2003. När andra EU-skeptiska riksdagspartier mjuknat i frågan om ett EU-medlemskap har Vänsterpartiet också varit mer konsekventa med sitt principiella motstånd mot den överstatliga unionen.

Men nu skriver partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i vänstertidningen ETC att man inför nästa års EU-parlamentsval kommer att lägga frågan om ett utträde ur EU åt sidan. Sjöstedt menar att detta framförallt beror på att det huvudsakliga EU-motståndet idag kommer från nationalister, och att Brexit-omröstningen i Storbritannien blev en slags väckarklocka för Vänsterpartiet som gjorde att man valde att ”inte begära en ny folkomröstning om det svenska medlemskapet i EU”.

Enligt Sjöstedt finns det fortfarande utrymme för EU-kritik från vänster, men att detta aldrig får ske ”tillsammans med den reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder”. Att bekämpa det nationalistiska EU-motståndet är enligt Sjöstedt ”för oss idag en mycket mer akut strid än frågan om Sverige ska vara med i EU eller inte”, varför man alltså väljer att ställa sig på globalisternas sida i EU-frågan.

”Vänsterpartiet är helt främmande för den inskränkta nationalism och rasism som präglade Brexitkampanjen. Vi har inte samma EU-kritik och föreslår inte samma alternativ till EU”, skriver vänsterledaren. Han fortsätter:

Därför bör Vänsterpartiet inför EP-valet 2019 lägga kravet om EU-utträde åt sidan och markera att det inte är aktuellt i nuläget. I stället bör vi formulera en slagkraftig EU-kritik från vänster tillsammans med andra europeiska vänsterpartier.

Det återstår att se hur Vänsterpartiets nya EU-positiva linje kommer att påverka partiets resultat i det kommande EU-parlamentsvalet.

Källa:
Jonas Sjöstedt: Dags att pausa kravet på EU-utträde

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
PeterLingonetTorkelssonKarl-Путин ATobias Lindberg Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Tobias Lindberg
Redaktör

Vilka äckliga kappvändare! De är så svaga.

Peter
Medlem

Kappvändare, nja. De kladdade ner något om EU-utträde i partiprogrammet för länge sedan. (Sverige är medlem sedan jan 1995, skyll inte på mig; jag röstade nej i folkomröstningen 1994) Sedan dess har det varit en ickefråga i partiet. Paradoxalt nog så är V, de facto, globalistlakejer sedan länge. Invällarvurmande står högre i rang. Därmed är de också Soros -och Bilderberghoror.

Karl-Путин A
Medlem

Låter ju intelligent – ungefär som om vi skulle få en råttinvasion i huset men lät dem hållas därför att vi hade upptäckt några mördarsniglar i trädgården.

Han är en landsförrädare och det är bra att han äntligen kommer ut ur garderoben så att det rådande enpartisystemet i Sverige blottläggs.

J.N.
Medlem

Och ordet svepskäl fick härmed en ny innebörd.

Lingonet
Medlem

De vet vilka deras verkliga fiender är, och släpper alla tänkbara ideella krav i kampen mot dem som kan förgöra dem, retoriskt.