Jonas Sjöstedt skrotar krav om EU-utträde – vill inte hålla med ”reaktionära krafter”

EU. I en debattartikel skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att hans parti inför nästa års EU-val lägger kravet om EU-utträde åt sidan. Detta på grund av ”den reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder”.

Vänsterpartiet tar en paus från talmansrundorna och gör en helomvändning i EU-frågan. Detta meddelar partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i ETC.

Vänsterpartiet var länge konsekvent motståndare till den globalistiska Europeiska unionen, och kampanjade för ett ”nej” i både EU-omröstningen 1994 och EMU-omröstningen 2003. När andra EU-skeptiska riksdagspartier mjuknat i frågan om ett EU-medlemskap har Vänsterpartiet också varit mer konsekventa med sitt principiella motstånd mot den överstatliga unionen.

Men nu skriver partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i vänstertidningen ETC att man inför nästa års EU-parlamentsval kommer att lägga frågan om ett utträde ur EU åt sidan. Sjöstedt menar att detta framförallt beror på att det huvudsakliga EU-motståndet idag kommer från nationalister, och att Brexit-omröstningen i Storbritannien blev en slags väckarklocka för Vänsterpartiet som gjorde att man valde att ”inte begära en ny folkomröstning om det svenska medlemskapet i EU”.

Enligt Sjöstedt finns det fortfarande utrymme för EU-kritik från vänster, men att detta aldrig får ske ”tillsammans med den reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder”. Att bekämpa det nationalistiska EU-motståndet är enligt Sjöstedt ”för oss idag en mycket mer akut strid än frågan om Sverige ska vara med i EU eller inte”, varför man alltså väljer att ställa sig på globalisternas sida i EU-frågan.

”Vänsterpartiet är helt främmande för den inskränkta nationalism och rasism som präglade Brexitkampanjen. Vi har inte samma EU-kritik och föreslår inte samma alternativ till EU”, skriver vänsterledaren. Han fortsätter:

Därför bör Vänsterpartiet inför EP-valet 2019 lägga kravet om EU-utträde åt sidan och markera att det inte är aktuellt i nuläget. I stället bör vi formulera en slagkraftig EU-kritik från vänster tillsammans med andra europeiska vänsterpartier.

Det återstår att se hur Vänsterpartiets nya EU-positiva linje kommer att påverka partiets resultat i det kommande EU-parlamentsvalet.

Källa:
Jonas Sjöstedt: Dags att pausa kravet på EU-utträde

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Tobias Lindberg
Redaktör
Nybörjare
1 år sedan

Vilka äckliga kappvändare! De är så svaga.

Peter
Nybörjare
Peter
1 år sedan

Kappvändare, nja. De kladdade ner något om EU-utträde i partiprogrammet för länge sedan. (Sverige är medlem sedan jan 1995, skyll inte på mig; jag röstade nej i folkomröstningen 1994) Sedan dess har det varit en ickefråga i partiet. Paradoxalt nog så är V, de facto, globalistlakejer sedan länge. Invällarvurmande står högre i rang. Därmed är de också Soros -och Bilderberghoror.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

Låter ju intelligent – ungefär som om vi skulle få en råttinvasion i huset men lät dem hållas därför att vi hade upptäckt några mördarsniglar i trädgården.

Han är en landsförrädare och det är bra att han äntligen kommer ut ur garderoben så att det rådande enpartisystemet i Sverige blottläggs.

Torkelsson
Nybörjare
Torkelsson
1 år sedan

Och ordet svepskäl fick härmed en ny innebörd.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

De vet vilka deras verkliga fiender är, och släpper alla tänkbara ideella krav i kampen mot dem som kan förgöra dem, retoriskt.