Jimmy Durmaz, rasism och påverkansoperationer

Av ,
Informationskriget.se
9

FAKE NEWS. När lögnen bakom de senaste dagarnas mediestorm om hatet som skulle ha riktats mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz slutligen brast så blev systemmediernas lösning den vanliga, skyll allt på rasister, trollfabriker och Putin.

Bild från Youtube. Klicka för större.

Kort efter fotbollsspelaren Jimmy Durmaz misslyckade inhopp i slutet av lördagens match mellan Sverige och Tyskland, där han genom en onödigt hård tackling i ett kritiskt läge såg till att Tyskland segrade efter sitt frisparksmål, så blåste en mediestorm igång om att Durmaz ska ha fått motta massvis av rasistiska kommentarer och till och med dödshot på sociala medier. Inte bara svensk media skrev hysteriskt om detta, utan även internationell media rapporterade i upprörd ton.

Enligt mediernas narrativ så hade Durmaz Instagramkonto fyllts av kommentarer efter förlusten, där många var tydligt rasistiska och några till och med innehöll dödshot. Detta skulle enligt medierna även ha bekräftats av Internationella fotbollsförbundet (FIFA), vilket man bland annat hör journalisten från Sveriges Radio påstå ungefär 30 sekunder in i denna intervju med generalsekreterare Håkan Sjöstrand på Svenska fotbollsförbundet.

Dagen efter, innan söndagens träning, gjorde Durmaz ett uttalande inför TV-kamerorna, där han med hela landslagstruppen bakom sig bland annat sa, ”… att bli kallad blattejävel, självmordsbombare, få hot mot min familj, mina barn, få mordhot, det är helt oacceptabelt. Jag är svensk och med stolthet bär jag vår tröja och vår flagga”. Det hela avslutades med att han först sa, ”… vi står enade, vi är Sverige, eller boys …”, vilket besvarades av hela truppen med, ”FUCKA RASISMEN!” där någon till och med höll upp båda långfingrarna mot kamerorna som om han vore någon slags vänsteraktivist.

Samma dag meddelade Svenska fotbollsförbundet att de skulle polisanmäla det ”hat” som Durmaz hade fått utstå.

Samtidigt under söndagen började andra journalister inom svensk systemmedia, journalister som Sveriges Radios Staffan Sonning och Maria Gustafsson som hade funderat lite och under natten mot söndagen börjat undersöka det hela en aning, lyfta ett varnande finger.

Klockan 10:33 svarade Sonning på ett av Aftonbladets Helle Kleins okritiska och hyllande tweets om det som skedde och informerade om att bekräftelsen från FIFA om de många hatkommentarerna hade kommit från ett falskt konto.

Klicka för större bild.

Här är tweeten från det falska FIFA-kontot.

Klicka för större bild.

Längre ned i twitterdiskussionen som följde på Sonnings svar till Klein informerade användaren ”SanningenSvider” om att de twitterkonton som de rasistiska kommentarerna och hoten som nästan alla medier citerade och visade skärmdumpar ifrån var mystiskt borttagna och att det därför inte går att kontrollera om det verkade vara riktiga konton.

Klicka för större bild.

Några timmar efter sitt svar på Twitter, klockan 14:56, utvecklade Sonning sina tankar på Facebook.

Klicka för större bild.

En bit ner i den efterföljande diskussionen bekräftade SR-kollegan Gustafsson att FIFA-kontot var falskt och berättade också att antalet hatkommentarer inte alls verkade vara så stort som medierna rapporterade om.

Klicka för större bild.

Det är bra arbetat av Sonning och Gustafsson att upptäcka och påpeka att FIFA-kontot som citerades var falskt och att hatkommentarerna var få, men där slutar tyvärr det beröm man kan ge dem. Som man ser av deras inlägg och kommentarer som har skärmdumpats här i denna text så verkar de utifrån allt detta dra den tokiga slutsatsen att det är en trollfabrik som är ute efter att öka rasismen i samhället som står bakom detta. Att det är någon som vill öka polariseringen i det svenska samhället som är den skyldiga. Om det är ryska krafter med Putin i ryggen eller bara Sverigedemokraterna eller andra svenska rasister de avser framgår inte.

Även Dagens Nyheter verkar genom en artikel av Brit Stakston försöka krångla sig ur den pinsamma situation deras okritiska rapporterande har satt dem i genom att utmåla det hela som en komplott iscensatt av ”rasisterna”.

Då smällde det till. Innan någon hann kolla upp hur många kommentarer som var hatiska. Innan någon hann kolla upp om de var skrivna av barn, av anonyma nystartade konton eller botar. Innan någon hann kolla upp om det verkligen är Fifa som ligger bakom kontot eller ställa ett par uppföljande kritiska frågor.

Det spelade för många ingen roll. Tweeten blev ett lockbete för rasister att göra än fler inlägg och antirasister att i affekt dela de inläggen vidare så de fick ett än större genomslag.

Det hat som fanns växte snabbt i ett allt större mönster genom alla de människor vars ilska vändes mot de vidriga inläggen och spred dem vidare till allt fler – de hatiska budskapen från oklara avsändare med marginell räckvidd nådde snabbt enorma mängder av människor.

Alla dessa inlägg togs nu som inteckning för att svenskheten var villkorad och hur olika spelreglerna är för den som är vit och den som inte är det.

När solen gick upp möttes vi som loggade in av ännu en dag då bilden av ett fallande samhället besannats. Det är djupt problematiskt att låta obskyra åsikter från en minoritet presenteras som vore det en folkstorm. Om de dessutom delvis är automatiserade är saken än värre.

Saken är att stormen inte kom från det som systemmedierna utmålar som den ”rasistiska sidan”, utan var helt och hållet skapad av systemmedierna själva. Ingen tjänade på den berättelse som de öste ut annat än de själva eftersom de med den kunde smutskasta oppositionen och utmåla den att vara precis på det sätt som systemet framställer att ”rasister” är. Som Hollywood-rasister. När lögnen sedan brast och systemmedierna blev medvetna om att folket kommer att genomskåda det hela, så vänder de bara på allt och påstår att det var en komplott som ”rasisterna” stod bakom. Ja, och kanske även Putin.

Folket kommer dock inte gå på sådant här hur länge till som helst. Dagligen vaknar fler och fler för hur systemet fungerar och hur deras medier ljuger för oss. Allt fler ser mönstren och drar slutsatser. Lögnerna håller heller aldrig eftersom systemet inte är perfekt och alla inom systemet inte är med på allt eller är fullt insatta, vilket Sonnings och Gustafssons roller i detta visar. I slutänden ledde bara detta misslyckade försök av systemet till att ännu fler vaknade. Fortsätt så, trots allt är det ni som gör det mesta av jobbet åt oss.

Slutligen, apropå hastagen #backadurmaz som PK-folk nu sprider på sociala medier med planer på tillhörande manifestationer, så har Nordfront precis lanserat hashtagen #packadurmaz med en lite annan tanke bakom. Sprid gärna!

Klicka för större bild.

Ursprungligen publicerad på Informationskriget.se

Källor:
Svenska fotbollförbundet polisanmäler rasismen mot Jimmy Durmaz
Brit Stakston: Reaktionerna på drevet mot Durmaz förstärker en falsk berättelse

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments