James Watson tvingas sälja sitt nobelpris

VETENSKAP. DNA-molekylens upptäckare måste nu sälja sitt nobelpris för att kunna ”återinträda i det offentliga livet”. Anledningen är den massmediala kampanj som drabbade Watson efter att han konstaterat att raser är olika.

Förespråkare av det mångkulturella samhället hävdar ofta att det är ”bevisat av forskare” att det ”finns inga raser”. Bakom detta nonsenspåstående finns triumfkortet att få inom forskarvärlden står upp för den vetenskapliga sanningen gällande rasforskning. För att de inte vågar.

DNA-pionjären James Watson stöttes ut ur forskarvärlden efter kontroversiella uttalanden 2007.

DNA-pionjären James Watson stöttes ut ur forskarvärlden efter uttalanden som inte var politiskt korrekta.

En som vågade var molekylärbiologen James Watson, en av världens främsta genetiker som fick nobelpriset 1962 för att ha upptäckt DNA-molekylens struktur. Watson sade 2007, helt öppet och utan omskrivningar och tillrättalägganden, att raser är olika och att vita är mer intelligenta än svarta.

Men för sitt uttalande utsattes Watson för en massmedial hetskampanj av gigantiska mått som bland annat ledde till att Watson tvingades bort från en mängd styrelser och uppdrag samt att andra forskare inte längre vågade ha samröre med honom. Nu måste han också sälja sitt nobelpris, skriver The American scientist.

Tidskriften berättar att Watson blivit en ”icke-person” efter sitt uttalande och att han nu måste sälja nobelpriset för att kunna ”återinträda i det offentliga livet”. Till The Financial Times säger Watson: ”Ingen vill egentligen erkänna att jag existerar.”

Nobelmedaljen som nu ska auktioneras ut förväntas ge 2,5 miljoner Euro, motsvarande 23 miljoner kronor. För detta tänker Watson investera i konst.

Källor:
Disgraced DNA pioneer James Watson to sell his Nobel Prize medal
Scientist who discovered DNA forced to sell his Nobel prize after being shunned for inflammatory race comments

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om