Jair Bolsonaro vann presidentvalet i Brasilien

UTRIKES. Jair Bolsonaro, i media ibland kallad ”Brasiliens Trump”, går mot seger i presidentvalet i Brasilien. Bolsonaro leder tydligt sedan 99,83 procent av rösterna har räknats.

Jair Bolsonaro (CC-BY-3.0)

Enligt brasilianska massmedier har den 63-årige Jair Bolsonaro just nu 55,17 procent av rösterna. Ett försprång som blir omöjligt för hans motståndare, Arbetarpartiets Fernando Haddad, att hämta in.

Det är en sensationell politisk resa som Bolsonaro gjort, från en arg röst i den politiska marginalen till president för ett av världens största länder. Trots att han kommer från ett litet politiskt parti, det Socialliberala partiet (PSL) som tilldelas begränsat med tv-tid i valrörelsen, så har Bolsonaro lyckats vinna presidentvalet med ett stöd på historiska 57 miljoner röster.

Enligt nattens vallokalsundersökning var det framförallt tre frågor som gjorde att väljarna gick till Bolsonaro: vilja till förändring, motstånd mot Arbetarpartiet (PT) och längtan efter säkerhet. Bolsonaro har i sin kampanj lovat att utplåna korruptionen och att få ned den höga brottsstatistiken i landet. För att klara detta vill han ge polisen större befogenheter att skjuta misstänkta brottslingar och ge landets invånare större möjligheter att köpa egna vapen.

En annan faktor som har bidragit till Bolsonaros seger är hans folkliga kommunikation. Brasilien är i dag ett av världens mest aktiva länder på sociala medier. Och på sociala medier är Bolsonaro kung. Han har flest och trognast följare och har från sina konton satt agendan för valrörelsen även om han legat på sjukhus under stora delar av kampanjen efter en knivattack. Något som kan jämföras med Donald Trumps flitiga twittrande.

Genom att helt nobba debatter med utmanaren Fernando Haddad från PT har Bolsonaro behållit initiativet från start till mål. Haddad har inte lyckats försvara sig mot den flod av attacker som Bolsonaros anhängare kablat ut i sociala medier.

I Rio de Janeiro har Bolsonaroanhängare firat segern med fyrverkerier längs stranden och folk har samlats i massor i Sao Paolo för att fira resultatet, skriver nyhetsbyrån AP. I ett segertal under söndagskvällen lovade Bolsonaro att försvara ”konstitutionen, demokratin och friheten”.

— Vi kan inte fortsätta att flirta med socialism, kommunism, populism och extremvänstern, sa Bolsonaro. Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans.

Bolsonaro har av sina fiender kritiserats för att ha gjort ”högerextrema” uttalandet och för att ha uttryckt beundran för den militärdiktatur som styrde landet mellan åren 1964 och 1985.

Källa:
Jair Bolsonaro ny president i Brasilien

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
GrottbjörnenCharlieKlausKarl-Путин A_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Han är beundransvärd, utan tvekan. Något vänsterpack sammanställde anledningar till varför man ska vara emot honom. Själv kan jag bara tycka att de citat som tas upp är anledning att nästan avguda honom! Ta en titt på dessa:

comment image

Sedan är han också emot abort, men tycker att lågintelligenta personer bör sterilisera sig för att inte belasta samhället med avkomma. Rätt snarlikt traditionella nationalsocialistiska ställningstaganden.

Karl-Путин A
Medlem

Definitivt något för Trump att ta efter.

Grottbjörnen
Medlem

Ska Trump börja sterilisera alla lågintelligenta i USA så jävlar har han att göra…

Karl-Путин A
Medlem

Javisst, men tänk vad vitt och vackert USA skulle bli.

Klaus
Medlem

Varken den marxistika socialismen eller socialdemokratin har någonsin förbättrad proletariernas ekonomiska och sociala situation. Det är ihop med en mångetnisk befolkning det sämsta samhället. Exempel i Europa: Sverige och Tyskland till skillnad från den officiella (lögnaktiga) propagandan. Det mångetniska Brasilien har största problem med afrobrasilianer och mulatter.

Klaus
Medlem

Den marxistika socialismen straffar dugtiga och flitiga med att fördela skattepengar på parasiter. Men det gör inte nationalsocialismen (läs Vår Väg).

Charlie
Medlem

Jag förstår att man tycker Bolsonaro gör intressanta uttalanden. Men på andra sidan av myntet visar han upp en förödande destruktiv sida.
“If I get there [become president], there will not be a single square centimetre demarcated as indigenous land,” Och att indianer vill ha “electricity, television, to date blonde chicks, and the Internet”.

Han vill bygga hydrodammar i amazonas, motorvägar genom djungeln, hugga ner mer regnskog för soja och kreatur produktion, ja listan kan göras lång, han är alltså långsiktigt en stor katastrof för Brasilien och dess fauna.