Ivar Arpi: Makthavare bör straffas för sina misslyckanden

DEBATT. Ivar Arpi anser att makthavare bör straffas för sina misslyckanden och nämner till och med att äldre tiders rättsuppfattning ansåg att de som orsakar död och lidande för andra själva borde dödas.

Humoristisk bild som är relaterad till nyheten. Hittad i Altgrodborg.

En av Sveriges få intressanta konservativa skribenter, Ivar Arpi på SvD, publicerade idag en intressant ledare där han recenserar boken ”Skin in the game”. I artikeln ondgör sig Arpi över hur makthavare idag inte hålls ansvariga för sina misslyckanden.

Arpi listar följande exempel på misslyckanden i Sverige som makthavare borde straffats för:

Ta en person som Dan Eliasson, som trots misslyckande efter misslyckande ändå fortsätter att få uppdrag som generaldirektör. Det är alltid någon annans fel. Eliasson själv är osårbar. Eller en före detta minister som Anders Ygeman som trots IT-haveriet på Transportstyrelsen och stort ansvar under både poliskris och migrationskris, ändå får vara kvar på topposition inom socialdemokratin.

Och varför håller vi inte polischefer ansvariga för brottsutvecklingen i sina distrikt? Borde inte de som faktiskt har ansvaret också utsättas för någon risk för vad som sker inom deras ansvarsområden? Vet man att man hålls personligen ansvarig, påverkar det beteendet.

Eller om man slösar bort skattebetalarnas pengar med ett uselt kontrakt, som det för Nya Karolinska, borde inte det vara straffbart? Om en privatperson hade kostat Sverige så många miljarder hade han aldrig släppts ut ur fängelset igen. När smågangsters stjäl motsvarande kaffepengar får de mångåriga fängelsestraff, men när makthavare slösar bort miljarder går de vidare till nya toppjobb.

I det sista stycket i ledaren talar Arpi till och med öppet om avrättning av makthavare, även om han inte direkt förespråkar det:

Hammurabis lag från Babylonien är en av de äldsta lagsamlingarna som har bevarats. ”Om en byggmästare bygger ett hus, och huset rasar samman och husägaren dör, ska byggmästaren avrättas”, citerar Taleb. Det behöver inte tolkas bokstavligt, men vore det inte en bra idé om vi gjorde om vårt system så att de som styr oss också tvingades ta ansvar?

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Caesar-Aurelius_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Jag gillar inte hans neokonservatism och vurmande för offensiva krig ”mot ISIS” (i själva verket arrangerat av samma parter som låg bakom milisen, och med samma målsättning i praktiken), men här har han definitivt rätt. I Japan hade man under lång tid en seppuku-tradition för samurajer (den statsbärande klassen), där de var tvungna att ta sina liv om de misslyckades med sina uppdrag. Skulle ha varit bra trevligt med något liknande i Sverige.

Caesar-Aurelius
Medlem

”vore det inte en bra idé om vi gjorde om vårt system så att de som styr oss också tvingades ta ansvar?” Jo, det är en väldigt bra idé – vilket även är anledningen till att Nordiska motståndsrörelsen får min röst i valet 2018. Vid endast 5% av folket i ryggen är vi lika stora som de 5% som ska få enkelbiljett till Finspång. Det torde räcka för att bilda regering. Övriga 90% kommer antingen att sitta på tåget de med, på enkelresa tillbaka dit de hör hemma, eller så sitter de framför TV:n med chipspåsen och en kall öl… Läs mer »