Italienska regeringen: ”Guldreserven tillhör folket – inte bankirerna”

ITALIEN. Enligt ett nytt lagförslag tvingas den italienska centralbanken – som agerar utanför regeringens kontroll – att sälja tillbaka guldreserven till staten för samma pris som den var värd på 1930-talet.

Nordfront har tidigare rapporterat om att den italienska regeringen, som består av den populistiska Femstjärnerörelsen och det nationalkonservativa Lega, vill att staten ska återta kontrollen över landets guldreserv som för tillfället ägs av Italiens självständiga centralbank.

Nu tycks detta också bli verklighet, då regeringen tagit fram ett lagförslag som innebär att centralbanken tvingas sälja guldreserven till finansdepartementet för vad den var värd på 1930-talet. Ett annat lagförslag ska göra att ägandet av centralbankens alla finanser övergår till det italienska folket, rapporterar RT.

Den privatägda italienska centralbanken äger 2 534 ton guld, som uppgår till ett värde av cirka 102 miljarder dollar, och åtnjuter i dagsläget fullständig självständighet från regeringen och kan i princip ta vilka beslut de vill.

Förslagen stöds även av delar av oppositionen och uppskattningsvis kommer 60 procent av parlamentsledamöterna att rösta ja.

— Guldet tillhör italienarna, inte bankirerna. Vi är redo att ta striden överallt i Italien och att ta italienarna ut på gatorna om nödvändigt, säger Giorgia Meloni som leder oppositionspartiet Italiens bröder.

Femstjärnerörelsen och Lega har sedan tidigare riktat skarp kritik mot hur centralbanken hanterade den senaste finanskrisen och menar att de är ansvariga för att vanligt folk förlorade mycket av sina besparingar.

— Ifall ditt konto numera ser rött ut beror det på att människorna som var tänkta att kontrollera saker och ting inte gjorde det, sade inrikesminister Matteo Salvini i februari.

Femstjärnerörelsen vill dessutom gå ännu längre och förstatliga centralbanken helt. Lega tvekar dock fortfarande i frågan, skriver RT.

Källa:
‘Gold belongs to the people, not bankers’: Italian govt moves to seize reserves from central bank

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Sverker
Nybörjare
Sverker
1 år sedan

Det här är STORT! Om Italien lyckas med detta! Men att koppla priset till 30-talsnivå är en luring, för hur skall man räkna då? Det enda riktiga är att fysiskt överta guldet. Att räkna om och betala med digitala pengar är lurendrejeri. Jag anar en kroknäst fälla!
Den trötte sovande svensken gör som vanligt ingen koppling till hur vår egen guldreserv är utanför vår kontroll.

Bo
Nybörjare
Bo
1 år sedan

Italien är på rätt väg. Bankirer=nationsförstörande destruktiva globalister. Behandlingen sv dem ska vara därefter.
Frågan som alla europeiska folk borde ställa sig är: Att förbli ägda eller ska själva äga? Det här är en kärnfråga som till stor del avgör hur självständig en nation kan vara.

Hans
Nybörjare
Hans
1 år sedan

Fantastisk, og helt rett tid til å agere, ZOG`s makt er spredt tynt i sitt desperate forsøk på å slå ned motstand verden over og taper så å si på alle fronter(Syria, Venezuela etc), Hyll Seier!

Rickard
Nybörjare
Rickard
1 år sedan

Italienska politiker verkar ganska vakna tyvärr verkar den svenska politikerkåren vara försatt i koma eller så sover dom räv bara för att kunna roffa åt sig när det passar dom själva.

Den-Kristne
Nybörjare
Den-Kristne
1 år sedan

Helt rätt!