Israels ”lojalitetslag” — inga skattepengar till statskritiska kulturprojekt

ISRAEL. Israels kulturminister drar åt tumskruvarna på kulturarbetare som ”uppviglar” mot staten. Toleransnivån är mycket låg.


Exempel på vacker och godkänd konst enligt Miri Regev: En staty föreställande henne själv stående framför en spegel gjord av konstnären Itai Zlait med inskriptionen ”I nationens hjärta”. ”Under de senaste tre åren har jag verkligen gjort en hel del för att spegla israelisk kultur” var Regevs kommentar när statyn i torsdags uppfördes på Habimatorget i Tel Aviv.

Den nya israeliska ”lojalitetslagen” ska hindra att skattepengar går till kulturprojekt som ”uppviglar” mot staten.

Det är en före detta militärcensor för Israels försvar, Miri Regev, som numera är regeringens ”militanta” kulturminister och initiativtagare till lagen. Lagen antogs preliminärt i måndags. På grund av det har Regev återigen hamnat i hetluften efter att i förra månaden offentligen ha överöst journalisten Ofira Assayag med grova förolämpningar och försök att karaktärsmörda henne.

Kritisk mot regeringskritik
Kontroversen då handlade om Assayags kritik mot Sara och Benjamin Netanyahu. Sara undergår en rättsprocess efter åtal för bedrägerier och Benjamin anklagas för allvarlig korruption. Det snällaste Regev hade att säga om journalisten Assayag är att hon är ”en dålig kvinna”.

Syftet med att kritisera Assayag var att sänka förtroendet för journalisten och därmed minska värdet på kritiken mot premiärministerparet och regeringen.

Tilltaget var ett relativt verkningslöst sätt att sätta munkavle på journalister som rapporterar om regeringens officiella och privata förehavanden. Regevs kamp för utökad censur går dock vidare.

Från militärcensur till kulturcensur
Från att ha arbetat som militärcensor kämpar Regev numera sedan fyra år tillbaka för censur inom kulturområdet i sin roll som kulturminister. Hon har strypt det statliga stödet till bland annat filmer, utställningar och festivaler.

I mars valdes en israelisk film som varit populär i Israel, Foxtrot, till ett av huvudnumren på en festival i Paris. Regev krävde att festivalarrangörerna skulle byta ut Foxtrot mot en annan israelisk film. Detta vägrade festivalarrangörerna göra. Regev svarade med att förbjuda Israels ambassad att skicka representanter till Parisfestivalen.

I onsdags, en dag innan en gemensam judisk-arabisk kulturfestival öppnades i Haifa, meddelade hennes ministerium att stödet till evenemanget hade dragits in.

Den nya ”lojalitetslagen” ska hindra att skattepengar skänks till kulturprojekt som ”uppviglar mot staten”, statens symboler och dess anseende.

Låg tolerans
Toleransen för vad som ska klassas som uppvigling är i det närmaste obefintlig. Det räcker med att i ett kulturellt verk i förbifarten referera till Israels ockupation av Palestina för att de ansvariga ska kunna anses göra sig skyldiga till uppvigling mot staten.

Näst högsta hönset bland regeringens juridiska rådgivare, Dina Zilber, anser att lagen är ett instrument att tukta hela det israeliska folket att tycka likadant. De som inte gör det kommer antagligen att klassas som förrädare, enligt Zilber.

Den krigshetsande justitieministern Ayelet Shaked som kämpar för en allt mer profilerat judisk renrasig stat och lagar som skrivs till förmån för den judiska befolkningen, anser att Zilber ska sparkas för sitt uttalande. Enligt Shaked skall ”De juridiska rådgivarna inte agera demokratiska ’vakthundar’ utan företräda regeringens ståndpunkt” i alla situationer.

För Benjamin Netanyahu innebär Regevs och Shakeds reformer mot censurerad kultur och juridik som skrivs till förmån för judarna på bekostnad av andra raser ett steg mot ”verklig demokrati”. Det är valresultatet som ska gälla, inte formella spelregler som hindrar demokratin, anser Israels premiärminister.

Källor:
Israel stoppar skattepengar till kultur som ”uppviglar” mot staten
רגב: ”אופירה אסייג אישה רעה”. אסייג: ”מירי רוצה ג’וב מביבי”
פסל בדמות מירי רגב הוצב בתל אביב
בלב האומה”: פסל בדמות שרת התרבות מירי רגב הוצב בכיכר הבימה

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenJossKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Som vanligt när det gäller Israel är även detta koncept stulet – i detta fall från Sverige. Skillnaden är att i Israel är det en brutal judisk etnonationalism som sätter dagordningen, medan det här i Sverige är den judiska Frankfurtskolan med fitt- och menskonst samt allehanda kulturprojekt som hyllar judar och förnekar att det finns några etniska svenskar som har samma rätt till sitt eget land som inflyttade judar till Israel. En avkomma till en jude som utvandrade från Israel för 2000 år sen har naturligtvis ingen som helst rätt till stulen palestinsk mark. Den judiska diktatorn Angela Merkel hyllade… Läs mer »

Joss
Medlem

För i en nationalsocialistisk stat hade naturligtvis NMR gett kulturbidrag till Kulturmarxister och judiska intresseorganisationer och amerikanska tankesmedjor och till feministiska ”konstnärer”?

Karl-Путин A
Medlem

Kulturmarxism, judiska intresseorganisationer, amerikanska tankesmedjor och feministiska ”konstnärer” är INTE kultur – det är sionistiskt gift för att bryta ner samhällen och ska naturligtvis aldrig tillåtas i ett framtida nationalsocialistiskt Norden.

Däremot ska vi verka för att även andra länder ska få behålla och utveckla sin egen säregna kultur utan ovan nämnda gifter.

Karl-Путин A
Medlem

”judisk renrasig” – är inte det en kontradiktion?

Som grannens renrasiga blandrashund?

Rokviken
Medlem

Israel en avbild av Sverige. Tänk så lika vi är.