Israelisk tidning: I Sverige är judar särskilt drabbade av dödsfall i corona

CORONA. Tidningen Times of Israel hävdar att dödligheten bland judar i Sverige är fjorton gånger högre än deras andel av befolkningen.

Den judiska nättidningen Times of Israel hävdar att de judiska församlingarna i Sverige har förlorat åtminstone nio av sina medlemmar i sviterna av covid-19, vilket motsvarar en dödlighet bland judar som är fjorton gånger högre än deras andel av landets befolkning.

Dödsfallen ska nästan uteslutande utgöras av personer äldre än 80 år och flera av dessa ska vara ”förintelseöverlevare”. Tillsammans stod dessa för 2,7 procent av de 333 personer som när beräkningen gjordes hade dött av viruset i Sverige. I landet finns ungefär tjugotusen judar, som står för 0,19 procent av befolkningen.

Aron Szugalski Verständig, president för Judiska Centralrådet i Sverige säger i ett uttalande att man inte har funnit något direkt orsak till den disproportionerliga dödligheten bland församlingarnas medlemmar. Han påstår också att de avlidna har smittats av viruset oberoende av varandra.

Stor vikt läggs i artikeln på det faktum att bland Europas länder har Sverige de minst strikta föreskrifterna för socialt umgänge under coronapandemin. I grundskolan bedrivs verksamheten som vanligt, medan gymnasieskolorna stängdes först ”för några dagar sedan”, påstår man.

Man pekar vidare på inkonsekvenser i de regler som svenska myndigheter gått ut med. Äldreboenden har, hävdar man, stängts ner och folk uppmuntras att hålla distans till varandra, medan gym, skönhetssalonger och andra icke-livsnödvändiga inrättningar håller öppet som vanligt. Samma sak gäller för barer och restauranger, även om de är ålagda att enbart erbjuda bordsservering för att förebygga trängsel nära bardisk eller kassa.

Verständig påpekar dock samtidigt att han inte tror att denna policy ligger bakom något av dödsfallen i hans församlingar.

Ett av offren, berättar han, hade tillämpat total självisolering de senaste tre veckorna och tog emot besök endast från socialarbetare som följer ett strikt regelverk för desinfektion och hygien.

Man jämför avslutningsvis med motsvarande statistik för Storbritannien. Den tjugofemte mars var där landets judiska samfund överrepresenterat med faktor 15:1 bland avlidna i landet. Den siffran ska har nu sjunkit till 9:1, vilket är exakt samma förhållande som råder i Sverige.

Källor:
Sweden’s Jewish community, with 9 dead, hit disproportionately hard by virus
With cafes and bars still open, Sweden’s virus restrictions make it an outlier

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Nybörjare
Harald
3 månader sedan

Vi måste börja fila på ekonomiska stöd- och kriskompensationspaket för att ersätta dom känsliga judarna för dom extrema Coronaattackerna. Coronaviruset har helt klart utformats för att skada den judiska kommuniteten. När ska regeringen bekämpa sin djupt rotade antisemitism och erkänna sitt ansvar för att dom drabbats så hårt? Liksom somalierna har blivit.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
3 månader sedan

I landet finns ungefär tjugotusen judar

Jag påstår att detta inte stämmer.
Antalet judar har inte räknats i Sverige på många decennier eftersom det då skulle ropas: ”Ai, Vey! Förberedelse till Hollowco$$t!!”

Harald
Nybörjare
Harald
3 månader sedan

Hur många är dom tror du då? 20000 är det som brukar sägas och det är dubbelt så många som i övriga Nordens länder tillsammans . Om man inte vet hur många som finns kan man inte göra såna beräkningar som dom gjort. Men antalet judar i Sverige är hemligt. Eftersom siffrorna inte är offentliggjorda. Och dom tror jag,, har ungefär samma stenkoll som både samer och lappar på vem som är vem. Är dom färre ljuger dom för att kunna dra större fördelar och då verkar det heller inte så konstigt att dom finns precis överallt på nyckelposter. Media… Läs mer »

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
3 månader sedan
Reply to  Harald

Redan 1945 fanns det ca 20 000 judar i Sverige. Då var det samtidigt ca 6 500 000 invånare i Sverige totalt.

Idag är det ca 10 500 000 i Sverige. En ökning med 162 %. Skulle detta appliceras på judarna, så skulle de vara en bit över 30 000 idag.

Personligen tror jag att de är närmare 50 000, detta p.g.a. att många s.k. ”flyktingar” från forna östblocket i själva verket är judar.