Israel – slavhandelns nav

I Ukraina råder fattigdom och hopplöshet, vilket förvandlar unga kvinnor till ett lätt byte för slavjägare. Irina, en vacker ukrainska i 20-årsåldern, nappade på en annons i lokaltidningen som utlovade arbete i Israel.
Men verkligheten visade sig vara brutalare än hon hade kunnat föreställa sig i sina värsta mardrömmar.

En morgon kördes hon till en bordell, där hennes chef brände hennes pass framför ögonen på henne.
”Jag äger dig”, kan hon minnas att han sa. ”Du är min ägodel och du kommer få arbeta tills du har tjänat ihop tillräckligt för att köpa dig fri. Försök inte fly. Du har inget pass och du talar inte hebreiska. Du kommer arresteras och deporteras. Sen kommer vi hitta dig och ta med dig tillbaka.”
Förbluffad och vredgad av den plötsliga uppmaningen att prostituera sig, vägrade hon helt enkelt. Hon misshandlades och våldtogs innan hon tvingades ge med sig. Till slut slapp hon ut, eftersom bordellen utsattes för en razzia och hon fördes till Neve Tirtsa i Ramle, det enda kvinnofängelset i Israel. Nu väntar hon tillsammans med hundratals ukrainska och ryska kvinnor utan pass, eller med uppenbara förfalskningar, på att skickas hem.
”Jag tror inte att mannen som förstörde mitt liv någonsin kommer att straffas”, säger hon mjukt, medan tårar sakta fyller hennes stora, gröna ögon. ”Du kan kalla mig idiot som kom hit. Det är mitt brott. Jag är dum. En dum flicka från en liten by. Men kan människor verkligen köpa och sälja kvinnor och komma undan med det? Ibland sitter jag här och frågar mig själv om detta verkligen hände mig, om det överhuvudtaget kan hända.”

Slavhandel laglig i Israel
Nog hände det alltid, och det fortsätter att hända i denna stund. Enligt beräkningar kan så många som 400 000 kvinnor enbart från Ukraina ha gått liknande öden till mötes under de senaste tio åren. Naturens straff för naivitet är stundtals obarmhärtigt. Irina har också rätt i att hennes hallick inte får något straff, utom möjligtvis lindriga böter. Handel med icke-judiska slavar som sådan är nämligen laglig i Israel.
Dessutom hör det till ovanligheten att någon vågar vittna. I Istanbul kastades två kvinnor ner från en balkong medan sex av deras ”ryska” vänner tittade på. I Serbien, berättade en ukrainsk kvinna som lyckats fly, halshöggs en kvinna inför de andra, som ett avskräckande exempel, för att hon vägrade arbeta. I Milano bröt polisen upp en regelrätt slavmarknad, där kvinnorna tvingades upp halvnakna på podier och såldes för motsvarande några tusen kronor styck. Flickorna tvingas ta emot 15-20 kunder per dag. Vinsterna är enorma:
”Droger kan du sälja en gång men sedan är de borta. Kvinnor kan du tjäna pengar på under lång tid.”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments