Israel överväger 10 års fängelsestraff för att filma israeliska soldater

ISRAEL. För att kunna fortsätta sina terrorövergrepp på palestinier utan att det uppmärksammas internationellt, har ett nytt lagförslag presenterats som innebär upp till tio års fängelse för den som filmar en israelisk soldat i tjänst.

Foto: IDF JD Lasica (CC BY 2.0)

Knessets ministerutskott för lagstiftning har presenterat en proposition som tidigare endast diskuterats i hebreiskspråkiga medier. Den som ”filmar, fotograferar och/eller spelar in soldater under deras tjänstgöring med intentionen att underminera andan hos Israels försvarsstyrkor och invånare i Israel, ska straffas med fängelse i tio år”, skriver den israeliska publikationen Israel Yahom. (RT rapporterar att det rör sig om fem års fängelsestraff.) Lagen ska utfärdas ”för soldaternas skull”, säger Robert Ilatov, ledare för partiet Yisrael Beiteinu.

— Det ska inte vara möjligt för någon vänsteraktivist eller någon som stöds av utländska organisationer att hur som helst spela in och störa israeliska soldater när de utför sin plikt, säger Ilatov till Israel Yahom.

— Den som avser att skada Israels nationella säkerhet kommer att dömas till tio års fängelse. Förutom förbud mot dokumentation förbjuder förslaget även distribution av fotografiskt eller videofilmat material både på sociala och i etablerade medier, säger Ilatov.

Lagförslaget kommer efter den internationella kritikerstorm mot Israels militärmakt för den slakt och lemlästning av tusentals palestinier som fortsätter att kämpa för sitt folks överlevnad och protesterar mot Israels pågående folkmord på dem. Minst 119 palestinier har mördats av Israel sedan 30 mars. Många tusen har skottskadats, en del så allvarligt att de kommer att ha svåra handikapp för livet.

Palestinska befrielseorganisationen (PLO) kallar lagförslaget ett ”allvarligt brott” mot yttrande- och pressfrihet.

”Om israeliska trupper inte har något att dölja, gör det ingen skada att dokumentera deras handlingar mot palestinierna”, skriver PLO:s Dr. Hanan Ashrawi i ett uttalande, som av förklarliga skäl vill att Israels terrorangrepp ska bli kända av så många människor som möjligt även utanför Mellanöstern.

Många röster är oroade över att den nya lagen kommer befästa den straffrihet som den israeliska arméns soldater enligt kritiska aktivistgrupper ofta åtnjuter. Våldet mot palestinier har nyligen eskalerat efter USA:s beslut att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Exempel på uppmärksammade videofilmer som med den nya lagen skulle ge tio års fängelse är den nyligen internationellt spridda videon när israeliska soldater skrattar och jublar när de skjuter ihjäl en intet ont anande obeväpnad palestinier på palestinskt territorium, och videon från 2016 när den israeliska soldaten Elor Azaria avrättade en skadad och orörlig palestinsk man. Med den nya lagen skulle fotografen sitta i fängelse nu och i åtta år till.

Se Aziras mord på den palestinske mannen nedan. Varning för mycket otäcka bilder!

Källor:
Nothing to hide? Israel considers ban on filming IDF soldiers, 5yr jail terms for offenders
הצעת חוק: אסור לצלם חיילים בתפקיד
May 27, 2018: Dr. Ashrawi on Israel’s proposed ”Prohibition against Photographing and Documenting IDF Soldiers” bill

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan

OJJOJ är dom SÅ fula och skrämmande?

Deva
Nybörjare
Deva
2 år sedan

Eliterna är Intelligenta… Om vi fötts i Israel som en vanlig Jude, hade inte heller vi med stor sannolikhet kunnat stå emot trycket och formats ideologiskt på det vis som ”eliten” planerat. Många Judars åsikter och beteende är alltså inget dem kunnat styra över själva, den enda skillnaden är att medeljuden är programmerad efter ett visst program, medelsvensson efter ett annat. Jag har därför svårt att klandra medeljuden som också är en typ av hjärntvätts offer, och våra Svenska ”eliter” är lika korrumperade som deras. De mest intelligenta av alla folkslag, tycks arbeta över alla ideologiska och ”genetiska” gränser för… Läs mer »

Lefflan
Nybörjare
Lefflan
2 år sedan
Reply to  Deva

Det är en klick judar som sitter på all makt. Dessa judar har skapat en maffia liknande verksamhet med en egen hierarki som utvecklats under många hundra år. Även om ’medeljuden’ inte har insyn och någon direkt makt i denna maffia, så är judarna när det kommer till kritan lojala till denna judiska maffia. De ser sig själva i första hand som judar, oavsett i vilket europeiskt land de är födda i. Därför att de tillhör en annan ras. En parasitär sådan. Och det handlar inte om att de skulle vara intelligentare än oss. Snarare att de har genom århundraden/årtusenden… Läs mer »

Deva
Nybörjare
Deva
2 år sedan
Reply to  Lefflan

Min poäng är att precis som dessa judar är lojala till sin maffia-elit, på samma vis är medelsvensson lojal till vår pk-elit. Båda är såklart förda bakom ljuset och båda är offer för manipulation sedan födseln. Och en stor del av vår sk. vita europeiska elit är inte bättre än judarnas. Titta på våra europeiska politiker, de kan inte konstruera en mening utan att ljuga.

”Juden vill vara härskare över denna planet, kosta vad det kosta vill.
Vår inställning borde och måste vara precis likadan, seger och frihet, kosta vad det kosta vill.”

Jag håller med!

Lefflan
Nybörjare
Lefflan
2 år sedan
Reply to  Deva

Jag tycker felet blir i att jämföra judar med oss, vilket är varför jag kände mig tvungen att kommentera.
För det tar rasfrågan ut ur ekvationen.
Och det är den viktigaste att förstå.
Rasfrågan och judefrågan går hand i hand.

Och det är mer för nya läsare / de som inte är helt insatta i dessa frågor som jag skriver.

Lefflan
Nybörjare
Lefflan
2 år sedan
Reply to  Deva

Men ja, medeljudarna hjärntvättas ju av den internationella judiska klicken till att globalt sett hålla ihop mot alla ickejudar med hjälp utav ”förintelsen”.
Och på så vis fostrar dessa till att hela tiden agera enligt klickens intresse.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Lefflan

Judarna har varit likadana i tusentals år innan ”förintelsen”. Det går att läsa i deras ”heliga” skrifter Torah och Talmud.

Det är inte förintelsen som fostrat judarna, det är judarna som fostrat förintelsen.

Andre
Nybörjare
Andre
2 år sedan
Reply to  Karl A

Det blir ett självspelande piano och detta piano har spelat så pass länge att de satt avtryck i deras instinkter. Det hjälper inte att enbart ta bort hjärntvätten. Tendenserna kommer finnas kvar och en nya maffia-elit kommer att uppstå så länge som det finns möjlighet för dem att uttrycka sina instinkter i den miljö de är anpassade för. Den miljön är ”bland andra folkslag”. Det var det som var grejen med att ge dem en landbit att ”bruka”. Ett hemland. Men så fanns det ju andra folkslag där (palestinier) och maffia-eliten existerade fortfarande. Judarna var fortfarande spridda runt om i… Läs mer »

Deva
Nybörjare
Deva
2 år sedan
Reply to  Andre

Tack för en givande kommentar. ”För vi har en brinnande drivkraft till att vara rättvisa, uppvisa hög moral och vara ett föredöme som inspirerar andra att ta efter oss. ” En del av oss har det, men tänk samtidigt på majoriteten. Extremt fega och nästan 30% röstar fortfarande på sossarna, nästan lika många på Moderaterna. Många av dessa hatar omedvetet sig själva och andra Svenskar. Men jag håller samtidigt med dig, där tycks finns en stark underliggande kraft som måste ledas tillbaka i ”rätt riktning”. ”Det hjälper inte att enbart ta bort hjärntvätten. Tendenserna kommer finnas kvar och en nya… Läs mer »