Israel hotar invadera Syrien

MELLANÖSTERN. Under förevändningen att skydda den syriska byn Hader öppnar nu Israel för en militär insats i Syrien.

Det orangea fältet är i strid mot internationell lag annekterat av Israel. Det smala gula fältet är en FN-zon. Den aktuella byn Hader är inringad.

Under fredagen exploderade en bilbomb i den syriska byn Hader belägen på Golanhöjderna. Bomben dödade nio och skadade 23 personer. Attacken utfördes enligt syriska nyhetsbyrån SANA av terroristgruppen Al-Nusrafronten som länge bekämpats av syriska regeringsstyrkor efter att dessa tillsammans med andra islamistgrupperingar tog upp vapen för att störta presidenten Bashar al-Assad.

Israeliske arméns talesperson Ronen Manelis har nu gått ut och meddelat att israeliska styrkor ”är förberedda och redo att hjälpa byns invånare och hindra attacker” mot Haders befolkning.

Att Israel öppet talar om att gå in i Syrien är någonting nytt. Israel har dock tidigare flera gånger attackerat mål i Syrien som de menar hotar landets säkerhet, som till exempel påstådda vapenleveranser till den antisionistiska libanesiska shiamilisen Hizbollah. Nordfront har tidigare skrivit utförligare om ämnet här.

Israel ser den libanesiska shiamilisen och Syrien-allierade Hizbollah som ett stort hot.

De har även attackerat syriska regeringsmål efter att de hävdat att projektiler från den syriska delen av Golanhöjderna landat i Israel. Detta trots att de påstådda projektilerna lika gärna kunnat komma från islamistiska rebeller som strider mot Syrien i samma område.

Israels hot om invasion kommer i samma veva som den syriska arméns befrielse av staden Deir ez-Zor i östra Syrien, vilket varit terrorgruppen Islamiska statens (IS) sista större fäste i Syrien. IS kontrollerar nu endast 5 procent av Syriens yta jämfört med 70 procent innan Rysslands intåg i inbördeskriget 2015, enligt Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu.

Även om IS och övriga terrorister blir undantryckta har ett annat hot – utöver den möjliga israeliska invasionen – uppenbarat sig på den syriska horisonten i form av USA och de av USA understödda och kurdiskdominerade SDF-styrkorna. USA har nämligen upprättat flera baser i framförallt landets kurdiska delar i norra Syrien samtidigt som SDF vinner mer och mer mark i deras parallella kamp mot islamister. Flera analytiker tror nu att USA kommer att använda kurderna som ett verktyg för att dela upp och försvaga Syrien.

Källor:
Israel ready to go into Syria to ’protect Druze village’
Major terrorist stronghold Deir ez-Zor liberated from ISIS – Syrian state media
My World, My Rules? US Creates Another Base in Syria, SDF Reveals

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
4 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Ramon
Ramon
2 år sedan

Rothschild vill ha en cenralbank i Syrien precis som i Nordkorea så att de får alla länder på listan över centralbanker de äger för sin sionistiska världsfederation och tycker väl Storisrael är en bonus, men bryr sig nog själva egentligen inte så mycket om Storisrael i sig. Benjamin Netanyahu tycker ju klart det vore bra om Rothschild får centralbanker i både Syrien och Nordkorea för sin sionistiska världsfederation, men Benjamin Netanyahu bryr sig nog inte själv så mycket om Nordkorea, då det ej ligger i utritade Storisrael som han förmodligen bryr sig mest om. Så både Rothschild och Benjamin Netanyahu… Läs mer »

Sigfrid
Sigfrid
2 år sedan

Judarnas skurkstat Israel vill nu bryta internationell rätt och ge sig in i Syrien för att stödja rebellerna.Hade det varit ett annat land som gjort detta så hade det blivit ett ramaskri i FN och andra organisationer men judarna kan uppföra sig hur som helst utan reaktioner.

Fredrika
Fredrika
2 år sedan
Reply to  Sigfrid

Ja, fast det har Israel gjort i sju år, bara det att de har använt USA-militärer, legosoldater och betalda IS-grupper. Det enda nya är att de säger att de själva tänker befri…invadera nu. Men är det minsta risk att judiska liv sätts på spel, kommer de att ”förhandla sig till” att Natosoldater från gojländer gör jobbet åt dem. Igen.

Maria
Maria
2 år sedan

Greater Israel är på gång