”Israeler gjorde 9/11” — professor utreds efter uttalande

UTRIKES. En Essex-professor i internationella relationer postade kommentarer om att israeler utförde terrordåden mot World Trade Center. Nu ska hans arbetsgivare utreda honom.

Kontroversen på universitetet i Essex gäller den nu pensionerade Kees van der Pijl som är professor i internationella relationer.

Den 3 november postade han ett inlägg på Twitter där han kommenterade en artikel som handlade om Iran. I inlägget korrigerar han artikeltexten som hävdar att Saudiarabien var skyldiga till att ha sprängt byggnaderna på World Trade Center i New York den 11 september år 2001.

”Inte saudierna — israeler sprängde de två tornen med hjälp av sionister i den amerikanska regeringen”, skrev han.

Daily Mail framhåller den våg av förlöjligande kommentarer ”på Facebook” som mötte professorn i internationella relationer.

”Javisst, och Bruce Lee var först på månen. Djäkla [vilseledande] massmedier”, skriver en kommentator ironiskt.

En enda kommentator som skyller på USA istället för Saudiarabien och som ämnar att korrigera professorn släpps fram: ”Inte Israel — USA gjorde det”.

Inga kommentarer som stödjer professorns tweet publiceras av tidningen.

Universitetet i Essex meddelar att de är ”medvetna” om van der Piljs tweets. Daily Mail skriver att universitetet kommer att starta en utredning mot honom.

Svar på tal
van der Pijl kommenterar uppståndelsen i media efter hans tweets. I förbigående noterar han ”tidningarnas slarv” när de påstår att han anklagade Israel, när han i själva verket anklagade israeler, och att han inte alls finns på Facebook. Framför allt påpekar han att han får mycket mer stöd än kritik för sitt påstående.

”Hånande svar — en våg av en mening långa smädelser, sant. Men långt fler detaljerade och informativa svar.”

Oavsett riktigheten i påståendena om ”israeler” har uppståndelsen kring tweetsen lett till långa och seriösa diskussioner om geopolitik på van der Piljs Twittersida, som handlar både om tiden för terrordådet och idag.

De kritiska kommentarer han får som inte bara i en mening uttrycker glåpord försöker i regel stigmatisera honom, inte sällan från uppenbart sionistiska lobbygrupper. Organisationen GFI — Glasgow Friends of Israel, anser att det ”är skrämmande att en universitetsprofessor twittrar och retweetar galet nonsens som Kees van der Pilj gör. Sussexuniversitetet måste skyndsamt överväga huruvida det är lämpligt att han får komma i kontakt med studenter”.

van der Pijl skriver i ett tweet att ”efter mitt påpekande om sionisters ansvar för 9/11 är termen ”Den israeliska lobbyn” inte längre en tom fras för mig. Ändå måste vi sätta stopp för det mördande ”Kriget mot Terrorn” (copyright Netanyahu 1986) som nu har Iran i sina sikten.”

The Daily Mail har inte bemött påståendena om snedvriden och felaktig rapportering.

Källa:
Sussex University investigates professor who claims Israel was behind 9/11 Twin Towers attacks ’with help from Zionists in US government’ 

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments