Israel deltar i Natokrigsövningar i Europa för första gången

GEOPOLITIK. För första gången någonsin deltar Israel öppet i krigsövningar under Natos flagga i Europa.

Israel tillhör inte formellt Nato men deltar nu under Natos flagga i övningar som hålls i Europas östra delar, Litauen, Lettland, Polen och Tyskland. Israeliska soldater deltar i två av tre samtidiga Natoövningar som påbörjades under måndagen den 4 juni. Övningarna kallas för Swift Response och Saber Strike.

I Swift Response är ett av de viktiga momenten att öva på att snabbt slå ned väpnade uppror. Övningen ”simulerar bekämpning av militära uppror i Europa”, meddelar talesmän för de israeliska försvarsstyrkorna (IDF).

”Detta är första gången som IDF deltar i en USA-Europeisk militärövning utomlands”, skriver man vidare.

Tio länder deltar i Swift Response, och Israels trupper kommer att träna vid sidan om USA:s 173:e luftburna brigad och Texas National Guard. Enligt Pentagon innehåller övningarna bland annat ”snabb svarsinfiltration”, flygattacksoperationer och evakuering av icke stridande.

Övningen Saber Strike berör 18 000 soldater från sammanlagt 19 länder med trupper på polsk och baltisk mark. Även här deltar alltså Israeliska styrkor.

Den tredje Natoövningen kallas BALTOPS och berör 22 länder. I övningen använder 60 flygplan och 42 skepp, varav 37 krigsfartyg. Fartygen utgår från Litauens hamn i Klaipeda.

Alla tre pågående Natoövningar genomförs nära den ryska gränsen. Den ryska regeringen har upprepade gånger sagt att Natos upprustning och mobilisering ”vid Rysslands tröskel” underminerar stabiliteten och säkerheten på den Europeiska kontinenten.

Den ryska presidentens talesman Dmitry Peskov säger att Ryssland noga observerar krigsövningarna och vidtar alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa Rysslands egen säkerhet under dessa övningar. Men Nato uppger dock att Saber Strike-övningen inte utgör en provokation mot Ryssland. Jerusalem Post skriver ändå att ”med Rysslands tydligt ökande manövrer i regionen, ökar Natos strategiska intressen i den östra Medelhavsregionen”.

Terrorstaten Israel har varit en aktiv Nato-partner sedan 1990-talet och landets samarbeten med Nato har intensifierats under senare år, i synnerhet inom ramen för att bekämpa terrorhot. Israel öppnade år 2016 formella diplomatiska förbindelser med Natohögkvarteret i Bryssel, vilket ledde till flera överenskommelser om samarbete. Sedan slutet av 2017 har flera Natoskepp från bland annat Storbritannien och Spanien anlagt i den israeliska hamnstaden Haifa för att genomföra gemensamma övningar.

Kungörandet att Israel ska delta i dessa krigsövningar kommer kort efter det att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade till den tyska tidningen Der Spiegel att Nato inte per automatik skulle försvara den judiska staten om Iran anföll. Detta eftersom att Israel inte formellt tillhör Nato utan bara har partnerskapsavtal, skriver Jerusalem Post, men utvecklar inte innebörden av det.

Källor:
Israel joins NATO drill in Europe for the first time
Israel participating in two large scale military drills in Europe
IDF:s Twitter

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Nybörjare
Anna
2 år sedan

Åh fy faan!

Johan
Nybörjare
Johan
2 år sedan

”I Swift Response är ett av de viktiga momenten att öva på att snabbt slå ned väpnade uppror. Övningen ”simulerar bekämpning av militära uppror i Europa”, meddelar talesmän för de israeliska försvarsstyrkorna (IDF).” Jaha då kom det svart på vitt att NATO ska slå ned eventuella nationella uppror mot den rådande (((makten))) ZOG visar sina kort….de börjar bli rädda nu…nationalismen växer så det knakar i alla europeiska länder…! Även om vi skulle ta makten demokratiskt skulle de försöka slå ned den nya makten jag är helt övertygad om det. Det skulle bli svårare för dem men titta vad de gjorde… Läs mer »

Klaus
Nybörjare
Klaus
2 år sedan

Det är vad Rothschild hade tänkt sig: har judar ett eget land har de också en egen armé som kan delta i krig mot nationalister som vill reformera banksystemet, ha bort parasiter och mångkulturella inkräktare. Nu måste ryssarna inordna Israel som NATO-land, inget annat.

Patrik
Nybörjare
Patrik
2 år sedan

Fan ska man säga. Bedrövligt är ju vad det är.

Allan
Nybörjare
Allan
2 år sedan

Fräckheten är nog för att bevisa judemakten över Näsornas Anfalls & Terror Organisation, när de dessutom helt öppet visar det och sin makt över väst och dess ockupationsregimer, så ligger beviset på att de flesta är helidioter som borde omyndigförklaras där, eftersom de ändå inte ser den ewige bakom allt och ej heller fattar att det var den onda sidan som vann och därför har vi (((tvångskultur))).

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Man undrar varför ffa de forna öststaterna ställer upp på detta. När Sovjetunionen tvingade dem att vända vapnen mot sina egna befolkningar uppstod demonstrationer och revolter – ser de inte skogen för träden längre?

Kommer det att kännas bättre att slakta sina egna landsmän med amerikanska vapen än med sovjetiska?