Israel bakom USA:s utbrytning från kärnavtalet med Iran

GEOPOLITIK. USA:s utrikesdepartement erkänner att Israel och USA samarbetade om återkallandet av USA:s del i kärnavtalet med Iran. Nu bearbetar båda stater andra länder att följa USA:s exempel.

Andrew Peek.

Det amerikanska utrikesdepartements Andrew Peek, som är USA:s minister i Irak- och Iranfrågor, sade till CNN i onsdags att USA kommer att öka trycket på andra statsmakter att desinvestera i Iran.

Peek sade att USA och Israel hade ett nära samarbete som ledde till den amerikanske presidenten Donald Trumps meddelande att USA bryter kärnavtalet med Iran och återinför sanktioner mot landet som straff för dess kärnvapenprogram.

— Genom hela processen under de senaste månaderna och i synnerhet under de två senaste veckorna har vi konsulterat Israel och vi var noga med att koordinera beslutet med dem, sade Peek.

Dessa kommentarer citerades enligt Times of Israel i hebreiskspråkiga medier.

Peek avslöjade inte några detaljer i denna koordination, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har åtskilliga gånger talat med, eller till Trump, under de senaste månaderna. Trump har också i sitt eget sätt att tala refererat till Netanyahus presentation av dokument som enligt Israel på ett ”avgörande sätt visar” Irans ”kriminella historia” i att försöka utveckla och tillverka kärnvapen. Att utveckla kärnvapen i Mellanöstern är något som enligt Netanyahu endast är tillåtet för Israel, trots att han ännu aldrig har erkänt den ”allmänna hemligheten” att Israel har ett stort antal kärnvapen i beredskap.

Samtidigt som Israel hyllar Trump för att USA ska lämna vad Trump har kallat det ”katastrofala avtalet” med Iran så har Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina aviserat att de tänker upprätthålla avtalet. Detta tänker USA och Israel föröka få dem att ändra sig om.

Times of Israel skriver att Irans president Hassan Rouhani säger att Iran kan komma att sätta igång ett en intensiv anrikning av uran under kommande veckor, vilket ger ett kort tidsspann för förhandlingar med övriga avtalsländer. I onsdags varnade Trump med eftertryck Iran för att göra det med hot att om Rouhani beter sig på det viset ”kommer det att bli mycket allvarliga konsekvenser”.

CNN lät samtidigt sina engelskspråkiga tittare höra Peek säga att beslutet att bryta kärnavtalet med Iran ”ökar tryggheten” i USA.

Källa:
Top official: US, Israel coordinated closely in lead up to Iran deal withdrawal

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KlausSigfridChristian HamiltonKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Israel fick ett antal miljarder dollar av USA som kompensation för ”den rädsla” som kärnavtalet skapade hos den judiska befolkningen i Israel.

Kommer Israel att betala tillbaka dessa pengar nu?

Christian Hamilton
Medlem

Om man läser annat än den sionistiska pressen kan man skymta en viss optimism att det sionistiska imperiet håller på att implodera. Inget omedelbart kommer att hända så länge som privata judiska centralbanken i USA kan tillföra sina underlydande banker ett visst pengaflöde. Det världen väntar på är att alltfler länder överger dollarn som betalmedel. När dollarn förlorar mark kan sionisterna trycka ut hur mycket av den varan som helst, imperiet kommer att falla eftersom tilltron är sjunken i sank. Vi måste emellertid förbereda oss på oroliga tider med kaos, kanske krig och annat elände. Kaos varar inte för evigt… Läs mer »

Sigfrid
Medlem

Själv har jag aldrig tvekat att det är skurkstaten Israel och judarna som ligger bakom USA:s agerande.USA är så styrt av judarna så det är skrämmande och detta är ett hot mot övriga världen då judarna strävar efter världsherraväldet.

Klaus
Medlem

Vill europeiska politiker verkligen rädda atomavtalet med Iran? Fruktar de att nya hårdare sanktioner kan drabba Europas ekonomi? Fruktar de att Europas förstöring kan gå för snabbt?
Israels B’nai B’rith-medlem Angela Merkel är mot Donald Trump, hon pratade redan med Putin men säger att man väl inte kan upprätthålla avtalet om en jätte stor ekonomiskt makt (USA) bryter avtalet. Bluffer Europas politiker?
https://www.watson.ch/International/Iran/902411956-Merkel–Putin-und-Co——weltweites-Ringen-um-Rettung-des-Iran-Atomabkommens