Israel attack på syrisk kärnreaktor kan ha varit hot riktat mot Iran

UTRIKES. I dagarna ”avslöjande” Israel landets egna attack 2007 mot vad som påstås vara en syrisk kärnreaktor. Erkännandet är både tematiskt och tidsmässigt koordinerat med Netanyahus och Trumps toppmöte om Iran.

Den påstådda kärnreaktorn.

Israel har, som Sveriges Radio uttrycker det, ”avslöjat” en egen militär operation som har varit en topphemlighet i över tio år. Israel bombade då vad man tror var en kärnreaktor i Syrien, bara några månader innan den enligt uppgift skulle ha tagits i bruk. Misstankar riktades mot den judiska staten, som ömsom förnekade, ömsom vägrade kommentera saken.

Nu bekräftar Israel att det var de som förstörde kärnreaktorn. Men byggnaden på de bilder som har släppts som påstås visa det bombade målet i Syrien är atypisk för nybyggda anläggningar som är tänkta att fungera som produktionsenheter för fission eller fissionsvapen.

Attacken ska ha gått till så att åtta israeliska F-15 stridsflygplan skickades för att attackera kärnreaktorn i som låg i provinsen Deir el-Zour. En israelisk talesman för landets militär skryter med att attacken var ett budskap att Israel aldrig kommer att tolerera vad man kallar ”externa hot” och att det är ett tydligt budskap även i dag till landets fiender. Den judiska tidningen New York Times skrev efter attacken 2007 att attacken även var en signal riktad mot Iran. Men det enda land som då protesterade mot attacken var Nordkorea.

Israels talesman säger nu att att attacken var extremt lyckad då den hindrade Syrien från att försöka utveckla kärnvapen. Premiärministern som beordrade attacken var den nyligen frigivne juden Ehud Olmert, som har avtjänat ett fängelsestraff för korruption. Det spekuleras i att det avslöjandet kan vara ett sätt att återupprätta Olmerts rykte som god israel.

Men flera analytiker anser att om Israel ”avslöjar” en egen topphemlig operation, har de ett syfte med ”avslöjandet”, eftersom budskapet som levererades med själva bombningen bör ha nåtts av de tilltänkta mottagarna för budskapet redan vid tillfället för attacken.

Under toppmötet i Vita huset mellan USA och Israel 5 mars sade Benjamin Netanyahu i den tv-sända delen av mötet mellan honom och Donald Trump att Iran måste stoppas, eftersom det nu är Iran som utgör det största ”hotet” i Mellanöstern.

Netanyahus uttalande sker samtidigt som USA fördubblar militären i Syrien till cirka 5 000 man. Flera bedömare tror att kommande öden som ska drabba Syrien och Iran avhandlades på toppmötet. I israelisk press har Netanyahu begärt att USA behåller sina styrkor i Syrien för att blockera gränsen till Irak. Syftet är att hindra Iranstödda styrkor att hjälpa Damaskus i striderna mot islamistiska terrorgrupper. USA kommer leda och utrusta nya styrkor för att blockera gränsen mellan Syrien och Iran. Projektet kommer att finansieras av Saudiarabien. Därför har Netanyahu alla skäl att vara självsäker när han dagen efter mötet med Trump sade ”Vi kommer att stoppa Iran”, vilket bör uppfattas som att Israel kommer att göra vad de vill gentemot Iran.

Israels ”erkännande” av attacken 2007 mot det som enligt Syriens president Bashar al-Assad var ”byggnader relaterade till militären, men inte under användning” misstänks av flera kommentatorer vara en överskattad nyhet, planterad i nyhetsmedia vid exakt rätt tidpunkt för att stärka argumenten för USA:s och Israels planerade militära eller diplomatiska offensiver mot Iran.

Källor:
Israel förstörde syrisk kärnreaktor
Syrien på agendan när Netanyahu mötte Trump
Israel Struck Syrian Nuclear Project, Analysts Say

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments