Israel anfaller Syrien igen (Uppdaterad)

UTRIKES. Israel kränkte Libanons luftrum igen för att avfyra luft-till-mark-missiler mot Syrien. Uppgifterna går isär om hur många missiler som nådde sina mål.

Till höger Israels försvarsminister Avigdor Lieberman. Foto: Public Domain

Israel trappar upp sin terror mot Syrien och anföll på tisdagsmorgonen flygbasen Shayrat i Homs. Syriska statsmedier och Al Mayadeen i Libanon påstår att alla missiler neutraliserades innan de nådde marken. SANA (Syrisk-arabiska nyhetsbyrån) säger att några av missilerna förstördes och en militär källa säger till ryska Sputnik News att upp till tio stycken sköts ned innan de nådde sina mål.

Pentagon förnekar alla former av inblandning i denna attack eller i några andra militära aktiviteter i Homsprovinsen.

— Det finns ingen amerikansk militär aktivitet i det området vid denna tidpunkt, sade Pentagons talesman Eric Pahon till den ryska nyhetsbyrån TASS. Nyhetsbyrån Reuters fick samma information.

Istället var det denna gång Israel som på egen hand utförde terrorattacken. Israel brukar inte erkänna sina anfall på och i Syrien, och varken bekräftade eller förnekade tisdagsmorgonens attack.

— Vi kommenterar inte sådana rapporter, sade en israelisk talesman till Reuters.

USA:s försvarsdepartement sade försiktigt till arabiska Sky News att det finns ”många spelare” i regionen som skulle kunna ha utfört tisdagsmorgonens attack i Syrien.

Det var ungefär en vecka sedan två israeliska flygplan av den amerikanska typen F-15 kränkte Libanons luftrum för att utföra en missilattack på T-4 flygbasen Syrien, också i Homs. Enligt uppgifter ännu ej bekräftade av Libanon, var förfarandet detsamma även den gången.

Attacken sammanföll med en annan missilattack mot den militära flygbasen Al Dumayr i närheten av Damaskus. Samtliga missiler lär har nedskjutits av syriskt luftförsvar. Det är högst troligt att det var Israel som utförde även den attacken. Dessa attacker inträffade efter att USA, Storbritannien och Frankrike till Israels jubel i lördags morse koordinerade en gemensam bombning i Syrien.

Bara några timmar före den senaste attacken lovade Israels försvarsminister, juden Avigdor Lieberman, att skydda Israels nationella intressen genom att kränka det syriska luftrummet om så är ”nödvändigt”.

— Israel kommer inte att acceptera några begränsningar av sina operationer i syriskt luftrum för att bekämpa hotet från Iran, sade Lieberman, och hoppades att ”kommunikationslinjer” till Moskva kommer att kunna undvika alla former av ”friktion” i Syriens luftrum.

— Alla former av handlingskraft kan komma i fråga. Ryssarna förstår oss, och faktum är att vi under många år har lyckats att undvika friktion med dem, sade Lieberman redan dagen innan.

— Nu möter vi ett nytt hot från den libanesiska armen, som samarbetar med Hezbollah, den syriska armén, shiitemilisen i Syrien, och främst av allt Iran. Alla formar sig nu till en enad front mot staten Israel, påstod Lieberman.

Uppdatering 18:51: Syrisk statsmedia meddelande under tisdagskvällen att attacken var ”falskt alarm”.

Under natten utlöstes vårt luftvärn och flera missiler sköts upp, men detta visade sig vara ett falskt alarm, säger en talesperson för den syriska militären till SANA.

Källor:
Syrian air defenses repel missile strike against Shayrat air base in Homs province – state media
Israeli defense minister claims right of ’total freedom of action’ in Syrian airspace

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
LeovörtisAnnaSverkerStahl Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Victor
Medlem

Död åt Israel!

Karl-Путин A
Medlem

Dags att bygga ut det syriska luftförsvaret nu när segern börjar närma sig. Det duger inte att bara skjuta ner missilerna som avfyras inne på syriskt luftrum. Det blir både kostnadseffektivare och säkrare att skjuta ner planen som avfyrar missilerna.

Blue
Medlem

Kan inte Näste 1 göra samma demo man gjorde mot USA:s ambassad, nu mot Israels rövarkula på Strandvägen?

https://bit.ly/2H7Klxf

Anonym
Medlem
Anonym

Skulle inte rekommendera det. Först: De lär inte tveka att skjuta på våra aktivister med sina automatvapen. Sedan så blir det riktigt krig. Tror vi får hitta en annan lösning på hur vi ska besegra draken.

Stahl
Medlem
Stahl

Testerna fortsätter. Troligtvis prövar man hur olika typer av missiler står sig gentemot syriskt/ryskt luftförsvar. Slutsatser man kan dra av senaste tidens små ”probes” är att man ännu lyckats väldigt dåligt. Lyckas man genomföra en attack så kommer man från Israel/USA:s sida troligen att genomföra större attacker mot i huvudsak civila mål för att demoralisera befolkningen och vända dem mot Assad. De har den typen av Modus Operandi. Sen har de mage att anklaga andra för att döda civila. De är de riktiga mördarna. Chutzpah. Gränslös fräckhet och hyckleri.

Sverker
Medlem

Juden är i total panik, och bara måste ha igång sitt krig, så nu agerar dom öppet själva. Juden har förstått att Trump spelat bort dom, med sin messilattack, som bara var skådespel mot ett tomt mål.
Det kommer att gå så långt åt helvete för asen som de förtjänar, och det betyder hela vägen rakt ner till den dom egentligen tillber!

vörtis
Medlem

Slutspelet närmar sig.

Leo
Medlem

Kanske vore dags för en bombning av israelisk mark snart.