ISLAND. Islänningarna har nu tappat förtroendet för politikerna. På lördag är det nyval på Island, efter att regeringen avgick till följd av en pedofilskandal i september. Även förra året hölls det nyval, då efter ett avslöjande om att statsministerns pengar fanns i ett skatteparadis.

Islands statsminister Bjarni Benediktssons regering föll efter att hans far försökt rentvå en dömd pedofil.

På Island går ekonomin bra igen efter den stora bankkraschen 2008. Just nu byggs det flera hotell och bostadshus runt om i Reykjavik och även turismen slår nya rekord.

Men trots de goda tiderna är islänningarnas förtroende till politikerna bottenlågt. De senaste mätningarna visar att bara runt 15 procent av islänningarna har förtroende för politikerna i Alltinget. Det stora misstroendet för politikerna började framförallt efter bankkraschen 2008.

— Det har varit en massa skandaler och makten är korrumperad. Jag litar inte alls på politikerna, säger Ragnheidur Robertsdottir, som jobbar i en klädaffär i Reykjavik, till Svenska Yle.

— Vi vill att våra politiker ska vara fläckfria, och de flesta är det, men det har också varit många problem de senaste åren, säger Sindri Bergmann.

I september i år blev det känt att statsminister Bjarni Benediktssons (Självständighetspartiet) far, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett så kallat rekommendationsbrev åt en vän, vilket kan användas för att radera ut hans brottsregister på Island. Sveinssons vän dömdes till fem och ett halvt års fängelse år 2004 för upprepade sexuella övergrepp på sin styvdotter. Övergreppen ska ha pågått från att hon var fem år gammal och fram till att hon fyllde 17.

Regeringspartiet Ljus framtid avgick i protest då statsminister Benediktsson anklagades för att ha försökt dölja historien, vilket ledde till nyval.

Vårvintern 2016 resulterade Panamadokumenten till stora demonstrationer på Island, efter att det avslöjats att dåvarande statsminister Sigmundur Gunnlaugsson hade gömt undan pengar i skatteparadis. Skandalen ledde till att han tvingades avgå och det blev nyval.

Politikforskaren Eva Önnudottir på Islands Universitet säger att då förtroendet för politikerna är så lågt som på Island, så blir politikernas jobb svårt. Politikerna är ständigt ifrågasatta och det gör det svårt att hitta stabilitet och långsiktighet i politiken.

Kampen står nu mellan det konservativa Självständighetspartiet, som har haft makten, och Det gröna vänsterpartiet. Opinionsmätningarna visar att valet blir väldigt jämnt och det är omöjligt att fastslå vilket parti som får bilda regering.

Skandalerna har också lett till att en del nya småpartier bildats. I år ställer elva partier upp i Alltingsvalet.

— De nya partierna gör politik på ett nytt sätt och det gör att inte heller de gamla partierna vet hur de ska handskas med situationen. Politiken blir mera fragmentarisk och det krävs mera förhandlingar, säger Önnudottir.

Källa:
Skandalerna avlöser varandra på Island – islänningarna har tappat förtroendet för sina politiker


  • Publicerad:
    2017-10-27 15:50