Island får sin första minaret: ”En symbol för religionsfriheten”

ISLAND. I Reykjavik tänker Islands muslimer resa en 13 meter hög minaret, vilket blir den första av sitt slag i landet. Enligt det muslimska samfundets ordförande är minareten en symbol för ”religionsfriheten”.

Det är tidningen Nya Dagbladet som rapporterar om att det enligt isländsk media kommer att resas en 13 meter hög minaret vid moskén på Skógarhlíð i den isländska huvudstaden Reykjavík. Minareten är en första av sitt slag på Island och välkomnas av de muslimer som bor i landet.

Bakom bygget ligger ett av Islands tre muslimska organisationer, Stofnun múslima á Íslandi. Enligt organisationens ordförande, Karim Askari, är minareten inte främst en symbol för islam utan för ”religionsfriheten”.

Det här blir den första minareten i Islands historia och är en vördnadsbetygelse för isländskt samhälle, isländska myndigheter och den tolerans som finns här och religionsfriheten. … Det här är ett budskap till världen om att alla här kan leva i fred och samförstånd oavsett deras tro eller ursprung och denna minaret ska bli ett vittne till det. Det här är inte bara för muslimer utan för hela världen kring denna vackra ö, säger Askari till tidningen Fréttablaðið.

Minareten kommer inte att sända böneutrop, åtminstone inte till att börja med.

Stofnun múslima á Íslandi är Islands snabbast växande muslimska samfund, men enligt Islandsbloggen också det minsta med endast 251 medlemmar. Den största muslimska organisationen heter Félag múslima á Íslandi och har 621 registrerade medlemmar. Relationerna mellan de muslimska organisationerna har varit fientliga, med dispyter om lokaler och hyror som man bland annat försökt att lösa med våld och anklagelser om extremism enligt Islandsbloggen.

Källor:
Island får 13 meter hög minaret
Moské i Reykjavík får 13 meter hög minaret

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
RokvikenPeterLottaVeraWäring Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
peckerwood
Medlem

og der var island okkupert. trist dag

Wäring
Medlem

Askaris ord skulle lika gärna kunna komma från en jude. Det är intressant att se hur de grupper som juden tar under sina vingar lär sig tala och skriva som judarna, det är inlindat och alltid med ett budskap om att det som sker sker av godhet och omtänksamhet. Alla ska leva i fred och frihet över hela världen osv – det är den messianska tidsåldern när judarna har befriat och förlöst hela mänskligheten, i det här fallet uttryckt av en muslim. Efter att ha slumpmässigt slagit upp en sida i en gammal superhjältetidning från garderoben hittar jag en av… Läs mer »

Vera
Medlem

Finns det inte vulkanutbrott på Island? Någon av Gudarna måste väl bli förbannade. Muslimer på Island – går inte ihop med Eddan.

Lotta
Medlem

Fy tusan så sorgligt.. :(

Peter
Medlem

Religionsfrihet ja! Men islam som i sina bekännelseskrifter, koranen, haditerna, sunnan och siran uppmanar till hat och våld mot och mord, våldtäkt och plundring av oliktänkande och har tillämpat och tillämpar detta uppfyller inte kriterierna för att få betecknas som religion! – Det är av nöden tvunget att upplysas om detta! Och att det olagligförklaras!

Rokviken
Medlem

Men de har väl också en synagoga? Vi får hoppas på en naturlig kraft som låter sprickan öppnas än mer genom ön och drar ner dessa främmande element rakt ner i den mörka glödheta och slutliga underjorden.