Islamkritisk politiker nekas att demonstrera i Köpenhamn efter upplopp

MÅNGKULTUR. Efter mycket bråk och muslim-upplopp i samband med den islamkritiska danska politikern Rasmus Paludans demonstrationer i Danmark under de senaste dagarna har han fått en veckas förbud mot att demonstrera. Polisen klarar inte av att säkra lag och ordning.

Det var under den islamkritiska danska politikern Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs förhandsanmälda demonstration i den danska stadsdelen Nørrebro under söndagen som rasfrämlingar startade upplopp. Polisen lyckades varken att upprätthålla lag och ordning eller att transportera iväg Paludan efter att en person angrep honom. Demonstrationen upphörde i och med detta och Paludan annonserade strax efteråt att han ville anordna en ny demonstration.

Under tisdagen var det planerat att Paludan skulle få demonstrera på Blågårds Plads i Köpenhamn. Polisen förbjöd dock demonstrationen, som de först hade gett tillåtelse för, efter att en handgranat hade hittats på platsen där demonstrationen skulle hållas.

— Vi följer utvecklingen kontinuerligt och vi har nu omvärderat situationen som sådan att vi inte längre anser att demonstrationen kan genomföras utan fara för den offentliga freden eller Rasmus Paludans säkerhet, sa polisinspektören Mogens Lauridsen till danska TV2 under tisdagen.

Istället för att demonstrera i Köpenhamn flyttade Paludan demonstrationen till Nordsjälland, som tillhör ett annat polisdistrikt. Där eldade han upp en koran, varpå han angreps med fyrverkerier av maskerade gärningsmän.

Danska TV2 rapporterar att polisen efter detta grep tre personer och eskorterade bort Paludan. Det fanns inget konkret hot mot Paludan men polisen menar att det var lämpligast att få bort honom för hans säkerhets skull.

De rasfrämmande oroligheterna har fortsatt i Danmark sedan i tisdags. Under tisdagskvällen och natten till onsdagen gjordes 70 utryckningar för att släcka eldar där föremål stuckits i brand. Polisen attackerades med gatstenar, cyklar och annat ”tillgängligt”. Även barrikader ska ha byggts av olika föremål, samtidigt som containrar, cyklar och bilar har eldats upp. Poliser har tvingats bära gasmask och har även använt tårgas mot upploppsmakarna. Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus.

Polisen i Köpenhamn har nu gett Rasmus Paludan förbud mot att demonstrera fram till tisdag den 23 april, då polisen inte klarar av att säkra freden med ett kortvarigt förbud.

— Situationen har förändrats och eskalerat. Vi anser inte längre att ett kortvarigt förbud var tillräckligt för att säkra den offentliga freden, sa chefspolisen Jørgen Skov på en presskonferens under tisdagen.

Till TV2 kritiserar Paludan polisen som inte är kapabla att se till att ett lagligt politiskt arbete kan genomföras i lugn och ro.

— Om det händer Rasmus Paludan någonting på grund av hans lagliga och demokratiska verksamhet så är det polisen som bär skulden, sa Paludan.

Källor:
Islamkritiskt danskt parti får tillfälligt demonstrationsförbud efter upplopp
Islamkritisk politiker nektes å demonstrere i København etter massivt muslim-bråk

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments