YTTRANDEFRIHET. Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, friades under tisdagen från förtalsanklagelserna från två kvinnor som anklagats för att ha försvarat islamister.

Ann-Sofie Hermansson. Foto: Astrid Eriksson Tropp (CC BY-SA 4.0).

För bara ett par år sedan var Ann-Sofie “Soffan” Hermansson en av Sveriges mest inflytelserika socialdemokratiska politiker. 2016 blev hon utsedd till ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, ett uppdrag som de facto kan liknas med att vara Göteborgs borgmästare.

Efter Socialdemokraternas katastrofval 2018 tvingades Hermansson bort från posten som kommunstyrelsens ordförande. Hon har sedan dess blivit uppmärksammad för sin kritik mot radikala islamister och sitt arbete för att motverka dessa.

I maj 2018 valde Hermansson, som då var kommunstyrelsen ordförande i Göteborg, att stoppa en filmvisning som skulle framföras i ett arrangemang som Göteborgs stad skulle stå bakom. På sin blogg anklagade Hermansson Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi från den kulturmarxistiska organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK), som skulle delta i ett panelsamtal efter filmen, för att vara “extremister” och “icke-demokrater” som hade “försvarat terrorister”.

Dessa uttalanden ledde till att Ann-Sofie Hermansson stämdes för grovt förtal av de två rasfrämmande kvinnorna, efter att en åklagare först valt att inte gå vidare med en brottsanmälan. Stämningen och den efterföljande rättegången har skapat debatt och bland annat lett till att den judiskägda tidningen Expressen i ”Ledarpodden” kritiskt diskuterat kulturmarxistiska lobbygruppers inflytande på det svenska samhället.

LÄS MER: Expressen problematiserar kulturmarxism – verksamhet beskrivs som ”extrem” och subversiv

Samtidigt har en stor del av det svenska etablissemanget ställt sig bakom förtalsstämningen mot Hermansson. Bland annat undertecknade 75 inflytelserika personer inom den politiska och kulturella eliten artikeln Ett hav av människor står bakom åtalet, som publicerades på Expressen till stöd för de kulturmarxistiska aktivisterna och deras anklagelser mot den före detta S-toppen.

Men under tisdagen valde Göteborgs tingsrätt att fria den socialdemokratiska politikern från dessa anklagelser.

”Påståendena att målsägandena ’försvarat terrorister’ och ’avfärdat antiterrorinsatser mot bland annat IS-krigare’, är uppgifter som typiskt sett är ägnade att utsätta målsägandena för andras missaktning”, skriver tingsrätten i domen och menar därmed att anklagelserna som Hermansson riktat mot kvinnorna i och för sig är ”förtalsgrundande”.

Men tingsrätten menar samtidigt att Hermansson haft skäl att kalla kvinnorna för just ”extremister” och försvarare av terrorister. Därmed kan hon inte dömas för förtal.

I ett pressmeddelande skriver Göteborgs tingsrätt:

Den som har lämnat förtalsgrundande uppgifter ska ändå inte dömas, om det varit försvarligt att lämna uppgifterna och de är sanna eller i vart fall finns skälig grund för dem. Tingsrätten har kommit fram till att det, med utgångspunkt i den vidsträckta yttrandefriheten som måste råda i en demokrati, varit försvarbart för politikern att framföra uppgifterna inom ramen för den offentliga debatt som uppstod i kölvattnet av beslutet att ställa in föreställningen.

Till Expressen uttrycker Ann-Sofie Hermansson lättnad efter den friande domen:

— Det är så klart väldigt glädjande, en seger för demokratin och yttrandefriheten.

Domen innebär att Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil tvingas betala Hermanssons rättegångskostnader på 190 000 kronor. De två kvinnornas ombud, Silas Aliki, har också meddelat att man tänker överklaga domen.

— Vi delar inte det centrala i tingsrättens bedömning. Jag har talat med mina klienter och vi har bestämt oss för att överklaga domen till hovrätten, säger hon.

Källor:
Tingsrätten frikänner f.d. ordförande för Göteborgs kommunstyrelse från grovt förtal
Hermanssons ord efter friande domen: ”Seger”


  • Publicerad:
    2020-02-11 17:35