Irans president till Tyskland för att se på fotboll; judar kräver att han arresteras

Irans president Mahmoud Ahmadinejad är inte bara en hårdför och talför antisionist utan även en fotbollsentusiast. Därför har han planerat att på plats i Tyskland hjälpa till att heja fram det iranska landslaget vid deras första match. Värdnationen är förpliktigad att låta statschefer till spelande lag vara åskådare. Detta har blivit lite av ett bekymmer för Tyskland.

Irans första match kommer att spelas i Nürnberg och enligt uppgift planerar tyska patrioter då att arrangera en marsch till stöd för Ahmadinejad. Naturligtvis upprörs judarna över president Ahmadinejad närvaro och en israelisk advokat som bor i Tyskland försöker få en internationell arresteringsorder utfärdad. Irans president är ju en uttalad antisionist som vid fler ett än ett tillfälle både ifrågasatt förintelsen såväl som offentligt uttryckt åsikten om att Israel borde raderas ut från kartan. Samtliga dessa uttalande är brottsliga enligt tysk lag och den judiska advokaten hoppas att lyckas med att få Irans president gripen så fort han kliver av planet.

En ledarskribent i Jerusalem Post uttryckte åsikten att ”Tysklands uppförande gentemot Iran är ett tydligt bevis för att de, trots alla sina minnesstunder för förintelsens offer, alla sina antinazistiska lagar och allt sitt bedyrande om sin vänskap med Israel och det judiska folket, inte har lärt sig ett dugg av förintelsen.”

Edmund Stoiber, Bayerns delstatsminister säger om president Ahmadinejad att ”en sådan person är inte välkommen”. Men den tyska regeringen ger sitt godkännande. Tysklands inrikesminister Wolfgang Schäble säger att Irans president ”naturligtvis kan komma till matcherna”. Schäbels andreman, före detta chef inom säkerhetstjänsten August Hanning, har varit i kontakt med Teheran och man är överens om att inga politiska utspel skall göras på fotbollsarenan och att de två staterna skall utbyta säkerhetsinformation.

Jurister tror att det är föga sannolikt att några åtgärder kommer att vidtagas mot presidenten, eftersom uttalandena gjorts utanför landets gränser. Men som judarna resonerar, man måste ju gripa varje tillfälle att hävda sig. Det är inte lätt när man som antisionist inte ens skall kunna få gå på en fotbollsmatch ifred. Hur det kommer att gå för Iran i fotbolls-VM återstår att se.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments