Irans president: ”De ansvariga för plannedskjutningen måste straffas”

UTRIKES. Irans president säger att de ansvariga för den omtalade nedskjutningen av ett passagerarflygplan måste och kommer att straffas.

Irans president Hassan Rouhani har gått ut och sagt att de ansvariga för det av misstag nedskjutna passagerarplanet – där 176 personer avled – kommer att straffas.

— Det är viktigt för vårt folk att vem som helst på vilken nivå som helst som var ansvarig eller vårdslös straffas, sa Hassan Rouhani om nedskjutningen.

— Att den iranska militären erkänt sitt misstag är ett bra första steg. Vi bör försäkra människor om att det inte kommer att hända igen, säger han vidare.

Enligt Irans juridiska talesperson Gholam Hossein Esmaili har flera personer redan gripits.

Efter att först ha förnekat att ha skjutit ner passagerarplanet erkände Iran i helgen att deras luftvärn misstagit planet för en inkommande amerikansk kryssningsrobot och därför avfyrat en robot mot det.

Att ett land så tydligt och rakryggat tar på sig ansvaret för en olycka som denna är ovanligt. Till exempel har ingen sida tagit på sig nedskjutningen av Malaysia Airlines Flight 17 – med 298 döda – i östra Ukraina år 2014. USA sköt dessutom år 1988 ner ett passagerarplan över Iran där 290 människor avled. Ett skeende som USA inte bett om ursäkt för eller åtagit sig legalt ansvar över.

Källor:
Rohani: Ansvariga för flygkraschen ska straffas
Plane Wrong Blame Game: How attacks on Iranian & Russian airliners are forgotten

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
VeraJoss Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Joss
Medlem

Natten till tisdagen, mellan den sjätte och sjunde januari. Befann sig Iran och alla Iranier i krig med världens mäktigaste stat. Så såg det ut i varje soldat som stod på post den natten, redo att försvara fosterlandet mot imperiets hämd. Vi människor når bara så långt, vårt sinne klarar inte av vad som helst. Vi ser det vi förväntar oss att se. Jag tycker att det är bra att de skyldiga straffas. Men jag hoppas verkligen att Irans regim också erkänner situationen, att de visar empati med hur det var att stå på post den natten.

Vera
Medlem

Just min inställning, det dummaste var att prompt förneka så snabbt – inte själva skjutningen. I deras situation är misstagen oundvikliga, hoppas att straffen inte blir FÖR hårda. De som protesterar mest – utom de drabbade – har ingen aning om hur man reagerar i krig. USA har alltid varit i gapigaste slaget tillsammans med Israel.