Invandringskritiska Dansk Folkeparti är nu Danmarks största parti

DANMARK. En ny opinionsundersökning visar att det invandringskritiska partiet Dansk Folkeparti numera är Danmarks största politiska parti med hela 21 procent av folkets stöd.

I Danmark beräknas det att det kommer hållas val till Folketinget, det danska parlamentet, inom sju till åtta månader.

För första gången i historien är ett invandringskritiskt parti det största politiska partiet i Danmark. Detta då Dansk Folkeparti, som brukar ses som Sverigedemokraternas danska systerparti och i svenska medier beskrivs som ”invandringsfientligt”, fick 21,2 procent av rösterna i en ny opinionsundersökning.

Socialdemokraterna, som har regeringsmakten idag, får i samma undersökning bara 19,8 procent och det borgerliga oppositionspartiet Venstre fick 20,9.

Dansk Folkeparti har under perioden 2001-2011 agerat stödparti åt en borgerlig regering, men nu menar allt fler att partiledaren Kristian Thulesen Dahl kan komma att göra anspråk på en ministerpost – kanske till och med att han kan komma att bli Danmarks nästa statsminister.

I förra valet fick Dansk Folkeparti 12,3 procent av rösterna men det senaste året har i princip samtliga opinionsundersökningar visat att stödet för partiet numera ligger stadigt runt 20 procent. Den här senaste opinionsundersökningen bygger på data som samlats in under den senaste veckan.

Källa:
Dansk Folkeparti största parti för första gången

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om