Invandringskritikern Miloš Zeman omvaldes som president i Tjeckien

UTRIKES. Tjeckiens sittande president Miloš Zeman vann med knapp marginal mot sin liberala motståndare i lördagens presidentval.

Milos Zeman tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin. Foto: EPA via Kremlin

I lördagens presidentval i Tjeckien vann den sittande presidenten Miloš Zeman mot sin motståndare Jiri Drahos med knapp marginal. Invandringskritikern Zeman fick 51,5 procent medan liberalen Drahos fick 48,5 procent. Valdeltagandet uppgick till 66 procent.

Zeman har fått stark kritik i judiska medier då han har en mycket positiv inställning till Ryssland och Vladimir Putin, samt att han motsätter sig EU:s påtvingade migrantkvoter, då han menar att invandrare från tredje världen är ”omöjliga att integrera i Europa”. Han har även efterfrågat folkomröstningar gällande fortsatt medlemskap i EU och Nato.

Drahos å andra sidan har en positiv inställning till EU och Nato, men även han motsätter sig EU:s migrantkvoter. Han har sagt att han ställde upp i presidentvalet för att ”få ett slut på det populistiska klimatet i det tjeckiska samhället”.

Källa:
Czech election: Zeman beats Drahos to win second term

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
FimbultyrSigfrid Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sigfrid
Medlem

Det var helt klart rätt sida som vann.

Fimbultyr
Medlem

51,5 %, close call! Inte bra. Det här visar på att vi behöver öka vår insatser för ett Européernas Europa.
Om liberaler kan vara så nära att vinna har vi inte gjort vårt jobb.