KULTURARV. Brinnande bilar, upplopp och misshandel är svensk kultur menar Stockholms stadsmuseum som nu vill dokumentera hur de ansvariga främlingarna upplevde situationen under Husbyupploppen.

Tidigare i år visade främlingar i Husby att de var missnöjda med sin situation genom att tända eld på hundratals bilar och flera byggnader. De så kallade Husbyupploppen spred sig över Sverige och främlingar i flera städer gjorde sig skyldiga till både mordbrand och misshandel.

Nu vill Stockholms stadsmuseum dokumentera hur husbyborna upplevde den kaotiska tiden. Man vill även komma i kontakt med de som deltog i upploppen för att få deras bild och bevara deras berättelser i vad man menar är samtida svensk kultur.

”Vi är nyfikna både på de som kanske var med och var ute de här kvällarna, de som var vid sidan om, de som engagerade sig för att lugna ned situationen och de som faktiskt inte alls fanns på gator och torg utan var hemma”, säger Anna Ulfstrand som leder dokumentationsarbetet vid museet. Det är en demokratisk rättighet att låta våldsverkarna komma till tals fortsätter hon: ”Det är en demokratisk rättighet att väldigt många olika perspektiv finns med i detta vårt samtida kulturarv.”

Husbyupploppen

Den 19 maj 2013 fick polisen i Stockholm larm om ett pågående upplopp i Husby. Invandrarungdomar satte under natten över hundra fordon i brand. Upploppen spred sig under veckan till flera andra Stockholmsförorter och även till städerna Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Lysekil, Malung, Växjö, Västerås, Umeå och Örebro.

Helgen den 24 till 25 maj samlades flera nationella och vanliga svenskar i ett medborgargarde för att slå tillbaka mot invandrargängen.

Upploppen som pågick i den invandrartäta förorten Husby ledde till 400 anmälningar om brott. Enligt en sammanställning gjord av Sveriges Radio Ekot lades hela 90 procent av anmälningarna mot våldsverkarna ner. Tidningen SvD har räknat ut att den totala kostnaden för raskravallerna är minst 63 miljoner.

Källa:
Fler röster ska få beskriva Husbys samtidshistoria


  • Publicerad:
    2013-10-20 18:00