Invånare protesterade mot oroligheterna i mångkulturella Araby

VÄXJÖ. Efter att ett så kallat ungdomsgäng skjutit raketer mot polisen i mångkulturella Araby i helgen valde ett antal invånare att protestera.

araby

Under helgen var det åter igen oroligt i stadsdelen Araby i Växjö. Ett så kallat ungdomsgäng hade då tänt eld på en container och besköt senare den utryckande polispatrullen med stora fyrverkeripjäser intill Araby Park Arena. Polisen tvingades kalla in förstärkning från Skåne, Blekinge och Kalmar. bara två personer omhändertogs varav den ene, en man i 20-års åldern, anhölls misstänkt för våldsamt upplopp och misshandel.

Vid middagstid under måndagen samlades ett antal Arabybor utanför polishuset för att protestera mot att man inte gör tillräckligt för att stoppa oroligheterna i området.

— Polisen ska se att vi i Araby bryr oss och vill ha en förändring. Politikerna måste också förstå att det måste hända nu och inte om ett halvår, säger Tomas Andersson som är en av initiativtagarna.

Polisen bjöd efter en stund in de boende på ett möte för att diskutera situationen i Araby. Bland annat menade en boende att polis och väktare bör finnas i området hela tiden för att kunna ingripa.

— Det borde finnas polis och vakter på plats som kan säga vad som gäller. När man ringer nu får man stå i kö och då har de hunnit försvinna när polisen kommer dit, säger Emelie Schreiber.

Efter mötet fortsatte de boende till kommunhuset. Väl på plats menade kommunledningen att man för en dialog med polisen angående den särskilda insatsen i området och vilka resurser som kommer att sättas in under januari. Kommunen uppger att man redan satt in extra fältarbetare som kommer att jobba under nyår.

— Vi har flera personer på plats vid Araby Park Arena och kommer att ha det även under nyårshelgen, säger Monica Skagne som är kommunchef.

Förbjud fyrverkeriförsäljning
Moderaten Bo Frank, som är kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun, menar på sin blogg att man bör förbjuda försäljningen av fyrverkerier för att på så sätt få stopp på liknande attacker som den i helgen:

En del skadegörelse och annat fortsätter. Raketer är bara symtom. Vill seriösa handlare i Växjö fortsätta att lagerhålla och sälja dessa attackvapen?

Hade tänkt vara ledig idag. På jobbet vid sju. Får reda på mycket av vanligt folk som hör av sig. Vissa uppgifter hoppas jag är osanna. Till Radion. Om det som varit. Fick jag bestämma skulle vi ha ett kommunalt fyrverkei vid nyår och så totalförbud för resten. Det är inte bra för vare sig folk eller fä! Och det är väl allmänt accepterat att det är knivförbud på offentlig plats. Så polisen kan ingripa.
ICA, Konsum och andra aktörer säljer inte fyrverkerier. Bra föredömen! Hela Växjö är f n fullt med illegala skyltar för fyrverkerier? Eller?

Här är ett filmklipp från en festival vid Araby Park Arena, ett ställe i Araby där oroligheterna och våldet är som störst:

Stadsdelen dras även med musikaliska talanger som kan ses här under:

Källor:
Arabybor krävde svar och insatser
En gripen efter upploppet på Araby

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments