Intervju med de frisläppta aktivisterna

Av ,
Nordiska motståndsrörelsens ledare
0

INTERVJU. I torsdags släpptes äntligen två av de tre aktivister som suttit häktade sedan motdemonstrationen i Kärrtorp den 15 december. Nordfront har varit i kontakt med Joakim Blixt och Peter Jusztin.

Nedan följer intervjuerna en efter en.

Peter Jusztin

Välkommen ut i friheten kamrat! Hur är det med dig?
Det är bra faktiskt!

Ja, det är skönt att vara ute förstår jag?
Visst är det så, men det är ändå blandade känslor. Det känns oerhört tråkigt att Emil fortfarande sitter kvar. Det kände jag i samma stund som jag fick veta att jag och Joakim skulle släppas men att Emil skulle få sitta kvar. Dystert faktiskt.

Jo, det är klart. Tre månader i häkte är ett tag faktiskt, har du hunnit acklimatisera dig till friheten ännu?
Jo, det har gått bra även fast det känns lite konstigt. I och med att jag suttit med fulla restriktioner utan kontakt med någon annan har man liksom ställt in sig lite på att det ska vara så.

Hur har du haft det i häktet?
Det har varit bra. Jag har fått ett alldeles utmärkt stöd från folk runt om i landet i form av både brev och pengar. Till och med från folk jag inte ens känner. Jag vill rikta ett extra stort tack till de som ställt upp och hjälpt min familj när jag inte kunnat vara där!

Massvis med banderoller har satts upp, framförallt i Stockholm, med texten ”Frige hjältarna från Kärrtorp”. Hur känns det att bli kallad hjälte?
Jag ser inte mig själv som en hjälte. Alla som var på plats i Kärrtorp gjorde bra ifrån sig, men självklart är det skönt att få ett sånt stöd!

Det har ju blivit ett ordentligt rabalder kring Kärrtorp, etablissemanget har verkligen legat på maximalt med både media och rättsväsende. Vad har du att säga om hela situationen? Kunde du ana att det skulle bli så här stort när du greps?
Jag är faktiskt helt chockad! När jag greps trodde jag inte ens jag skulle häktas. Visst har man sett lite om det på TV från häktet, men jag hade verkligen inte förstått hur stort det varit. Nu har man under ett dygn här försökt komma ifatt och ta del av allting.

Ja, och inte bara i Sverige, utan över hela världen…
Jaså, till och med det?! Ja, alltså egentligen förstår jag inte hur det kunde bli så här. Detta var inget unikt eller särskilt speciell händelse. Vi har drabbat samman med vänsterextremister tidigare. Ja, ända sedan 20-talet har nationella och vänsterextrema rykt ihop då och då. Varför gjorde de det så stort denna gång?

Antagligen för att de tycker att Motståndsrörelsen växt för snabbt, i synnerhet i Näste 1, och såg en möjlighet denna gång.
Jo, så kan det ju vara. I takt med att vi växer får vi räkna med hårdare bemötande.

Hur tycker du att rättegången gick?
Förfarandet från rätten har varit under all kritik. Förundersökningen var inte ens klar. Jag skulle tro att det aldrig i historien hållits en rättegång med en så ickekomplett förundersökning. Det strider mot alla förordningar och det märks klart och tydligt att detta var en extremt politisk förhandling. Advokater med flera har också lagt märke till att det verkar vara stora krafter bakom det hela som vill se oss dömda.

Södertörns tingsrätt

Vågar du tro på att ni frias?
Något våldsamt upplopp var det knappast tal om i Kärrtorp och det finns inga direkta bevis mot någon av oss. Sett ur ett rent juridiskt perspektiv skulle vi garanterat friges.

Tyvärr tror inte jag att ni kommer få en helt juridiskt baserad dom. Jag tror att även om nämndemän och domare var övertygade om er oskuld, måste de kasta någon till hyenorna. Någon måste hängas för att blidka media.
Tyvärr har du nog rätt i din analys…

Kommer vi få se dig gråta ut för EXPO nu?
Hehe, nej jag får göra dem besvikna.

Finns det då något positivt med allt det här?
Visst. All uppmärksamhet Motståndsrörelsen fått är bra och jag upplever att vi alltid går starkare ur denna typ av svartmålningskampanjer. Jag har ju också fått höra att vi vuxit tack vare detta. Tyvärr måste vissa ibland offra en del av sin frihet för att organisationen ska fortsätta framåt.

Något övrigt du vill tillägga?
Ja, förr eller senare kommer filmmaterialet från rättegången att komma ut. Då kommer alla medias lögner att falla. I filmmaterialet ser man klart och tydligt att inte deras version av händelseförloppet stämmer överens med verkligheten.

karrtorp_lop1

Joakim Blixt.

Välkommen ut Joakim! Hur är det med dig?
Jo då, det är ganska bra. Jag kom precis från en bekant som uppdaterat mig lite i vad media skrivit och så. Vilken hets det varit! Så mycket lögner.

Jo, det har varit en hel del. Hur ser du på hela situationen kring Kärrtorp och medias rappportering?
Den 9 november demonstrerade vi till stöd för Gyllene gryning i Stockholm. Hundratals vänsterextremister attackerade oss. Stenar och flaskor haglade mot oss. Inga av motdemonstranterna greps och det var inte heller några rubriker i tidningen om deras anfall mot oss.

I Kärrtorp är hela medias rapportering förbannad lögn! Vi ska tydligen ha attackerat barnvagnar och pensionärer. Aktionen var tänkt som en fredlig motdemonstration, men vi hann inte ens komma in på torget innan vi blev attackerade av svartklädda ”antifascister”. Denna bild bekräftades också av poliserna som vittnade under rättegången.

Stöddemonstrationen för Gyllene gryning blev attackerad av vänsterextremister

Stöddemonstrationen för Gyllene gryning blev attackerad av vänsterextremister.

Varför tror du att media rapporterar så olika från dessa bägge händelser du tar upp?
Vi vet ju vilka som styr media…

Hade du väntat dig att media skulle göra en så stor sak av det hela?
Absolut inte! Visst trodde jag att de skulle försöka smutskasta organisationen, men jag trodde de hade lite högre moral än att de skulle hänga ut folk och trakassera familjemedlemmar.

Mediahetsen kring Kärrtorp har varit maximal. Även familjemedlemmar till de häktade har trakasserats.

Mediahetsen kring Kärrtorp har varit maximal. Även familjemedlemmar till de häktade har trakasserats.

Känns det skönt att vara ute nu då?
Det är väldigt skönt att vara ute och det var mycket glädjande att bli uppmött av kamrater direkt när man kom ut!

Klart de möter upp när ett par av hjältarna från Kärrtorp släpptes fria! Hur känns det förresten att ha fått epitetet hjälte?
Jag håller inte med om att jag är någon hjälte. Eftersom rödingarna skulle demonstrera mot oss var det helt naturligt att åka dit och argumentera emot dem. Det är alla mina kamrater som deltog i Kärrtorp som är hjältar!

Hur har häktestiden varit?
Det har varit ok även om vissa av plitarna betett sig lite mindre trevligt. De har gett gliringar om att jag kommer få minst fyra-fem års fängelse och sarkastiskt påpekat att de ska försöka att hitta en anstalt till mig där jag inte blir misshandlad. I slutet av december var också värmen avstängd i min cell under två dygn. Jag fick aldrig någon förklaring till varför…

Hur har stödet varit från utsidan?
Jag har fått riktigt mycket stöd från kamrater i hela landet. Brev och hälsningar har kommit in. Dock tycks en del brev mystiskt försvunnit innan de nått mig.

Hur tyckte du rättegången gick?
Jag tycker det gick bra. Poliserna som vittnade bekräftade som sagt att det var vänsterextremisterna som började bråket. Jag anser att sanningen fick komma fram. Sen får vi väl se vad domen blir.

Tror du att du kommer få en rättvis dom?
Visst hoppas man väl på det, men jag har ändå inga större förhoppningar.

Finns det något positivt med allt detta?
Ja alla verkar vara vid gott mod och kamratskapen stärks av motgångarna.

Hela situationen har dessutom resulterat i en hel del medlemsansökningar landet över.
Det var glädjande att höra!

Hur ser din närmsta framtid ut nu?
Jag ska till att börja med försöka ta igen lite av den tid jag förlorat med min son.

Har du någon avslutande hälsning till Nordfronts läsare?
Ja. Jag skulle vilja uppmana folk att fortsätta skicka pengar till snus. Emil sitter kvar där inne och kan man göra hans tillvaro mer dräglig så är det bra.

Emil Hagberg är fortfarande häktad.

Emil Hagberg är fortfarande häktad.

Jag vill utbringa ett oerhört stort tack till de bägge intervjuade för att de tog sig tid att svara på mina frågor trots att de nästan precis släppts från nära tre månaders häktning och har familjer att ta hand om. Avslutningsvis vill jag instämma i Joakim Blixts ord: fortsätt skänk pengar. Emil sitter fortfarande häktad och dessutom kommer pengarna att vara till hjälp för att betala eventuella skadestånd och böter.

Så här kan DU ge bidrag

Plusgiro: 38 59 01 – 4
Skicka pengar i kuvert till: Motståndsrörelsen, Box 52, 772 22 GRÄNGESBERG

Märk inbetalningen ”Kärrtorp”.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments