Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Intervju med Dan Park

Av Redaktionen, 2015-12-01
redaktionen@nordfront.se

INTERVJU. Gatukonstnären Dan Park har länge setts som en paria av etablissemanget i Sverige på grund av sin kamp för yttrandefriheten. Nordfront fick en exklusiv intervju med honom nere i Budapest.

Mikael Dahlberg och Dan Park.

Mikael Dahlberg och Dan Park.

Hallå Dan. Jag tänkte börja med att fråga varför du är i Ungern och vad du gör i dessa sammanhang?

— Det var min kompis Micke här, dynamitnazisten, som drog med mig. Vi var och kollade på en spelning här i lördags så det var det som var huvudsyftet med resan kan man säga.

Har du varit i Ungern innan och har du kontakt med folk här?

— Ja jag har ju varit med honom innan här två gånger tidigare, på Ärans dag i februari, eller SS-marschen som den också kallas.

Okej, jag tänkte styra in lite på ditt konstnärskap. Har du några förebilder så att säga inom gatukonsten? Är det några du inspireras av?

— Nä jag vet inte. Jag ser ju på annan gatukonst som i regel alltid är väldigt politiskt korrekt. Så jag tittar på den och försöker göra tvärtom ungefär.

Du kanske även kollar på tekniken och så?

— Ja jo, pärlplattor till exempel, det är ju gulligt.

Med hakkors på?

— (skratt) Ja, precis.

Gällande din bakgrund, för de som inte är så bekanta med dig, hur ser den ut?

— Jag kommer från Umeå, och man lyssnade mycket på synth och industri och sånt. Den scenen var ju vänster och med tanke på att Umeå generellt är en väldigt röd stad var det lite svårt att undvika. Det fanns inte många skins på 90-talet där inte. De som fanns var röda skins i princip.

Så du hängde främst i synth-scenen på den tiden?

— Ja, främst det. Sen kom ju hardcore-scenen och det fanns även en death metal-scen. Man hängde på det mesta förutom hiphop-scenen.

Du hängde inte i dessa kretsar på grund av politiken utan snarare på grund av musiken?

— Ja, så var det.

Hur vänster var du själv då, politiskt sett?

— Jag har varit vegan länge och brinner för djurrätt men jag har aldrig varit och befriat några minkar (skratt).

Och idag, var står du politiskt idag om man skulle sätta en etikett på det?

— Nä asså jag vet inte, anti-kapitalist är man ju. De kallar mig högerextremist men jag ser inget höger i att vara nationell.

Skulle du säga att du är ”ideologiskt skolad”, eller drivs du mest av att häckla systemet och har hjärtat på rätta stället så att säga?

— Jag läser inga tunga tegelstenar till böcker, men däremot följer man ju med i tidningar, debattprogram och liknande. Den så kallade anti-rasismen som försöker inskränka yttrandefriheten försöker man provocera. Yttrandefrihet är viktigt.

Flera misshandlar, HMF-domar, bespottad av svensk media, beslagtagen konst av staten; hade du kunnat drömma om att detta kunde ske i Sverige?

— Svar nej (skratt). Jag trodde det var ett skämt när de kom och plockade min konst. Nej inte i Sverige som påstås vara demokratiskt. Detta visar ju att det bara var skitsnack.

Anser du att Sverige är friare eller ofriare än andra länder och regioner som ofta beskrivs som ofria?

— Njae grejen är ju att det finns frihet här men bara om du håller med de politiskt korrekta. Kvinnorna behöver åtminstone inte gå i burka, än så länge.

Angående detta med att provocera, varför använder du provokation som uttryckssätt?

— Varför? Det är väl för genomslagskraftens skull, att det blir snack om det. Det skrivs om det om det blir polisanmält och så.

1995 bar du en jacka med hakkors och dömdes som första person i Sverige för olaga symboler. Var, hur och varför gjorde du det?

— Det var i Umeå och märket satt på en bomberjacka (skratt). Varför? Ja jag anser att man ska kunna gå omkring med alla symboler. De säger att man ska få gå klädd hur man vill när det gäller muslimer och så men detta visade att nä, det kunde man tydligen inte.

Så detta var ett test av yttrandefriheten kan man säga?

— Ja, eller det blev det i alla fall. Sen var det lite kul på rättegången, de beslagtog ju min bomberjacka. Dock hade jag en annan grön bomberjacka med märken på som jag hade på mig på rättegången, bland annat med en triskelon på.

Vilket eller vilka verk är du mest stolt över?

— Svårt att säga men jag gillar den när jag delade ut papper till papperslösa. Det var första gången jag använde mig själv i min performance så att säga. Jag gillar även den där med zigenarbrott är något gott, när jag hängde upp skylten. Det var ju lyckat, jag blev spöad och åtalad för hets mot folkgrupp (skratt).

Hur gick det med ”hang on afrofobians”?

— Den blev jag ju dömd för till fem månader och den var med på utställningen. Då väntade polisen bara på att det skulle bli 15 personer i lokalen, så att de kunde sätta dit mig för HMF. Så den är väl mest känd, ”hang on afrofobians”.

Har du ångrat något verk och hade du valt att göra något annorlunda om du känt till konsekvenserna på förhand?

— Nä nä, absolut inte. Jag ser det bara som positivt att bli straffad för det. Det visar att man gjort någonting bra.

Du försökte också ställa ut i Danmark, hur gick det där?

— Ja Radio 27 skulle anordna det men sen hoppade de av. Sen skulle en annan konstnär där som har galleri anordna det men sen mordhotades hans familj på grund av detta så han hoppade av. Sen ordnade dock Tryckfrihetssällskapet så att jag fick ställa ut i Folketinget där då en dag och sen var det en vecka på Österport, även om det inte var ett riktigt galleri där.

Fick du någon publik där?

— Det var publik där på Österport, sen var det demonstrationer emot också.

Jag tänkte fråga angående PEGIDA i Malmö, hur ser samarbetet ut med dem?

— Det är inget direkt samarbete utan det är ju Henrik Rönnquist som håller i det och eftersom jag känner honom hakade jag på. Jag tyckte det var kul att hålla tal inför 3000 skrikande motdemonstranter. Så det var mest en spontan grej.

Har du och Rönnquist försökt att ställa ut på andra ställen i Sverige efter förra gången?

— Nä det är helt kört tyvärr på grund av att det är HMF och Rönnquist har dessutom lagt ner galleriet efter de hot som kom efter han ställt ut mig och Lars Vilks.

Har du något planerat för framtiden, tal eller annat som kan vara värt att nämna?

— Nä inget direkt, jag har dock en affisch klar i skallen så den ska jag sätta mig ner och göra när jag kommer hem.

Om du inte har något övrigt att tillägga så får jag tacka för intervjun och önska dig lycka till framöver.

— Inte som jag kan komma på, tack själv!

Stöd Dan Park och yttrandefriheten genom att köpa Nordfronts Dan Park-tröjor HÄR.


  • Publicerad:
    2015-12-01 22:00