Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

INTERVJU: Martin Saxlind som ny chefredaktör

Av Fredrik Vejdeland, 2017-09-03
fredrik.vejdeland@nordfront.se

NORDFRONT. Fredrik Vejdeland intervjuar sin efterträdare på chefredaktörsposten.

Under Nordendagarna offentliggjordes en rad redaktionella förändringar inom Nordfront. En av dem var att Martin Saxlind nu blir ny chefredaktör för Nordfront. Jag har därför valt att ställa några frågor till min efterträdare.

Hej, Martin. Hur känns det att få en sådan betungande post som chefredaktör för Nordfront?

Det är såklart ett väldigt stort ansvar. Nordfront är ett väldigt viktigt projekt och jag är mån om att hemsidan fortsätter att utvecklas. Jag har också alltid tyckt att det är kul att arbeta med Nordfront och är övertygad om att det kommer vara det även i fortsättningen.

Du har varit med sedan starten 2012. Hur tycker du att Nordfront utvecklats sedan dess?

Sidan har haft en konstant positiv utveckling. Vi har hela tiden förbättrat mindre detaljer och då och då tagit stora steg framåt som med radiosatsningen.

Hur kommer du arbeta för att förbättra arbetet ännu mer?

Både Nordfront och Motståndsrörelsen är inne i starkt expansiva faser just nu. Nordfront som hemsida är anpassad för en lite mindre rörelse som bara behövde en hemsida och en av grejerna som bör hända är att Motståndsrörelsen lanserar fler hemsidor och att Nordfront blir lite mer en renodlad nyhets- och mediesida och lite mindre en organisationshemsida.

Utöver det finns det massvis med mindre detaljer som går att förbättra: Kampredaktionens korrespondenter kan fortsätta att minska tiden mellan att en aktion utförts och att den blir omskriven på Nordfront. Nyhetsredaktionen kan bli före andra alternativmedier med fler nyheter. Grävgruppen kan leverera fler unika avslöjanden.

Eftersom Nordfront redan är bra kommer jag också klura på hur vi bättre kan marknadsföra sidan på sociala medier för att locka in mer läsare.

Vad är dina bästa egenskaper som du tror kommer komma till nytta i ditt ledarskap för Nordfront?

Jag är bra på att se potentialen i mina medarbetare och ta tillvara på den. Ofta behöver folk lite uppmuntran och knuffar åt rätt håll innan de själva inser hur mycket de faktiskt kan bidra med.

Min vision för nyhetsredaktionen var alltid att den inte skulle stå och falla med mig och att jag skulle lämna över den till en ny chef som inte bara skulle bevara det jag byggt upp utan även utveckla det. Så jag tänker arbeta vidare med Nordfront på samma sätt och se till att vi hela tiden får in och tränar upp fler nya medarbetare än vad vi förlorar gamla medarbetare. En viss ”personalomsättning” är nämligen ofrånkomlig för ett ideellt och radikalt projekt som Nordfront, men det viktiga är att vi som helhet växer och att vår ”publicistiska kapacitet” alltid ökar.

En annan positiv grej är väl att jag är rätt så prestigelös och tar åt mig av kritik om den är konstruktiv och framförs på rätt sätt.

Du är 25 år gammal och kommer från Hälsingland. Vad gör en Martin Saxlind om dagarna?

Om man ska se till vad jag lägger mycket tid på utöver det politiska så är träning något jag brinner för. När jag var yngre spelade jag fotboll och höll på med friidrott, framförallt medeldistanslöpning. På gymnasiet blev det mer fokus på styrketräning och gymmande och det intresset har bara växt med åren. De senaste åren har jag också börjat träna kampsport och i år har jag bestämt mig för att ta tag i konditionsträningen också som varit väldigt eftersatt de senaste åren.

För damernas skull: Stämmer det att du för närvarande är singel?

Ja, det kanske är chockerande, men det är jag. Vill någon göra något åt saken så går det bra att mejla sina bilder och DNA-test till mig på martin.saxlind@nordfro… eller det kanske är lite oproffsigt, skicka det till mig på (((Facebook))) istället!

Hur blev du nationalsocialist och kom i kontakt med rörelsen?

Jag växte upp i en väldigt etniskt homogen miljö på landsbygden där det fortfarande fanns en folkgemenskap att uppleva. Vidare bevarades en del av vår kultur och historia genom hembygdsrörelsen och folkmusiken. Så jag växte inte upp i ett totalt kulturellt vakuum som de svenskar som idag växer upp i mångkulturella miljöer utan en egen kultur och gemenskap.

På något sätt har jag också alltid fascinerats och attraherats av den estetik och samhällsanda som man kunde ana när man läste om Tredje riket och nationalsocialismen i skolan eller såg historiska filmer och dokumentärer. Jag har också alltid varit historieintresserad och tror att det är kopplat till en vag och opolitisk rasmedvetenhet. När jag var yngre läste jag mycket om Alexander den store och Julius Caesar samt allmänt om antik grekisk och romersk historia. Även tempelriddare och korstågen samt vikingar och fornnordisk historia var jag insnöad på ett tag. Med en kulturmarxistisk vokabulär skulle man kunna säga att jag var ”eurocentrisk” i min historiesyn och alltid hejade på vår sida i alla historiska, rasliga/nationella konflikter som jag studerade. På sätt och vis har jag alltså alltid varit nationell i någon mån och jag har alltid varit allmänt intresserad av svensk politik. Till exempel minns jag att jag på någon lektion kunde rabbla namnet på alla svenska partiledare i en årskurs där läraren inte förväntade sig att vi elever skulle kunna det.

Jag vet dock att jag skrev politiskt korrekta uppsatser om andra världskriget på högstadiet, i viss mån för att man fortfarande trodde på en del av den anti-tyska propagandan men också i någon mån för att man visste att det automatiskt gav MVG i betyg. Annars var det nog på högstadiet som jag började vakna upp politiskt genom att börja läsa på Flashback och andra politiskt inkorrekta hemsidor, lyssna på Ultima Thule och liknande musik samt slutligen börja inhandla och läsa nationalistisk litteratur. Via Flashback fick jag upp ögonen för William Pierce och lyssnade igenom alla hans sändningar av American Dissident Voices. Utöver Pierce minns jag att jag inspirerades mycket av att läsa Mein Kampf och Till mina legionärer.

Det var också på Flashback som jag kom i kontakt med Nordiska motståndsrörelsen, eller Svenska motståndsrörelsen som organisationen hette på den tiden.

Efter att ha haft lite kontakt över nätet med medlemmar i organisationen och under en tid lusläst ideologiska artiklar på Nordfronts föregångare – Patriot.nu – och följt rörelsens arbete bestämde jag mig för att ansöka om medlemskap 2011.

Du har suttit i fängelse för slaget vid Kärrtorp och för åsiktsbrottet HMF. Hur var det att sitta inne?

Bortsett från att det var en ekonomisk förlustaffär så var det nästan uteslutande positivt. Jag träffade många intressanta och trevliga personer där inne och har behållit kontakten med vissa även sedan vi kommit ut i det fria igen. Men framför allt var det extremt givande att slippa datorer, mobiltelefoner och all vardagsstress. Istället för sådana distraktioner kunde man helt fokusera på träning och studier. I fängelset läste jag på fyra månader mer böcker än vad jag hunnit läsa på många år och det kändes nästan som att hjärnan rent fysiskt växte när jag fyllde på den med ny och intressant kunskap. Så länge man inte har familj och inte har planer på att förbli anonym och göra karriär inom systemet tycker jag inte att ett fängelsestraff på några månader är något att oroa sig för, men att sitta inne för länge kan nog vara skadligt på flera sätt.

När du kom ut från fängelset så åkte du direkt på en offentlig aktivitet för att ”komma igång på en gång så att man inte blir lat eller feg”. Känner du att fängelsestraffet gjorde dig mer motiverad att fortsätta kämpa?

Jag läste som sagt var mycket i fängelset och hade med mig massor med idéer om artiklar jag vill skriva och tankar om hur Nordfront skulle kunna utvecklas när jag kom ut. Så jag fick helt klart mycket inspiration och hade ett uppdämt behov av att skapa och agera då man i fängelset endast kunde planera och teoretisera.

Många känner dig som mer av en intellektuell person, men du är ju också delaktig i gatukampen och tränar m.m. Känner du att det är nödvändigt för kampen att kombinera detta och att fler borde göra det?

Jo, en kombination är nog bäst. Det är inte hälsosamt att sitta still och läsa böcker eller skriva på en dator hela dagarna. Men jag tycker inte att vi har något direkt problem med fysiskt ohälsosamma intellektuella i Motståndsrörelsen. Snarare borde kanske nyblivna medlemmar försöka avvara lite mer tid för politiska studier.

Har du satt upp några mål för Nordfront? Exempelvis om x antal besökare varje månad om ett år?

Nej. Jag har dock börjat lista olika mätbara faktorer som jag tänkt hålla koll på för att se att vi går framåt. Utifrån den datan kan man sedan fundera ut och testa olika metoder för att till exempel höja besöksstatistiken.

Vad anser du att Nordfront har för funktion inom den nationella rörelsen och bland invandringskritiker överlag?

Inom den nationella rörelsen bör Nordfront försöka fylla en enande funktion, vilket är en komplicerad balansgång. Vi måste dels undvika onödiga konflikter, men samtidigt också skapa en grundläggande ideologisk enighet inom rörelsen. Om det inte finns en grundläggande politisk samstämmighet så är vi inte en nationell rörelse i Sverige utan flera olika rörelser som drar åt olika håll.

Alla kanske inte behöver kalla sig för nationalsocialister, men alla nationella borde helhjärtat kunna ställa sig bakom större delen av Nordiska motståndsrörelsens partiprogram. Om man sedan har synpunkter på enstaka formuleringar och mindre detaljer borde det vara strunt samma, så ser det ut inom alla politiska partier och rörelser. Det går inte att vara överens till 100% om allt, men individer måste vara villiga att kompromissa då det gynnar rörelsen som helhet.

Jag skulle också vilja passa på att sträcka ut handen till de nationella som driver mindre projekt utan att vara kopplade till någon politisk organisation. Även om politisk organisering är viktigt finns det viss verksamhet som Motståndsrörelsen inte ägnar sig åt och jag är beredd att samarbeta med och via Nordfront lyfta fram alla konstruktiva aktörer som är oss politiskt närstående.

Vad gäller den bredare invandringskritiska rörelsen är det vår huvudsakliga målgrupp och vårt mål är givetvis att radikalisera dem. Min uppfattning är också att den invandringskritiska rörelsen utanför SD faktiskt har radikaliserats och närmat sig oss de senaste åren, vilket är väldigt positivt och visar att vårt och andras arbete har effekt.

Vad tror du om det nuvarande samhällsklimatet? Sitter Motståndsrörelsen vid makten om fem år?

Samhällsklimatet är polariserat. Å ena sidan har vi en växande opposition med Motståndsrörelsen i spetsen som censureras och bekämpas av etablissemanget. Å andra sidan har vi en urspårad främlingsinvasion med terrordåd och gruppvåldtäkter som konsekvens.

Tyvärr finns det fortfarande ett stort antal svenskar som är politiskt apatiska och växlar mellan de etablerade partierna eller i bästa fall röstar på Sverigedemokraterna och tror att en röst vart fjärde år på något sätt skulle kunna lösa våra samhällsproblem. Nordfronts uppgift är, som jag nyss sa, att radikalisera och mobilisera de människor som börjat vakna upp politiskt. Vi ska få ut dem på gatorna och få dem att vara politiskt aktiva 365 dagar om året istället för en dag vart fjärde år.

Hur Sverige ser ut om fem år vågar jag inte spekulera om. Uppenbarligen lever vi i en politiskt turbulent tid. Vad som helst kan hända och vi ska vara redo för vad som helst. Vilken situation vi än befinner oss i kommer politisk organisering vara nödvändigt och till vår fördel.

Bonnier-juden tillika chefredaktören Peter Wolodarski har talat om ”agendasättande journalistik” (för judiska intressen). Kommer Nordfront också bedriva agendasättande journalistik (för nordiska intressen)? Om så: blir det inte lite hyckleri när vi påvisar att mainstream-media ljuger och inte är objektiva?

Vi har en agenda och vår journalistik är inte ”objektiv”. Ingen journalistik är 100% objektiv, att sådan journalistik skulle existera är en myt och något som självgoda journalister ljuger om. Däremot håller vi på Nordfront oss alltid till sanningen när vi skriver och i den mån vi vinklar saker är det som svar på fiendemedias ursprungligt förfalskade beskrivning av det inträffade.

Ett exempel är att vi skriver om invandringsrelaterad brottslighet eftersom det tystas ner i etablerad media. Verklighetsförnekelsen har ju gått så pass långt att myndigheterna vägrar att föra ordentlig statistik om ämnet. Och Aftonbladet och annan smutsmedia kallar somalier som våldtar kvinnor på Finlandsfärjor för ”svenskar”.

Det vi gör är att lyfta fram vissa viktiga detaljer, det etablerad media gör är att medvetet ljuga och totalt förvränga sanningen samtidigt som de falskt framställer sig själva som ”objektiva” och ”goda”.

Därmed vill jag önska dig lycka till i ditt arbete som chefredaktör. Slutligen: Vad är ditt favoritcitat?

Tack! Det var en bra fråga. Det finns väldigt många inspirerande citat och vi har många bra som syns här i vänsterspalten på Nordfront, men det är svårt att komma på något favoritcitat just nu. Ett citat som dock är aktuellt och bra är det vi använder inför demonstrationen i Göteborg:

Om en regering använder sin makt för att avsiktligt leda ett folk till undergång är revolt inte bara en rättighet utan också en plikt för varje medborgare.


  • Publicerad:
    2017-09-03 00:35