Interna strider i Luhansk

NYA RYSSLAND. Inbördes konflikter mellan de pro-ryska separatisterna i östra Ukrainas utbrytarrepubliker har nu blossat upp. Framför allt är det Luhansks folkrepublik som lider av interna stridigheter efter att en nationalistisk överste mördats.

Alexander Bednov, ledaren för insattsstyrkan "Batman".

Alexander Bednov, ledaren för insatsstyrkan ”Batman”.

Den 1 januari mördades Alexander Bednov, översten i 4:e brigaden av ”Luhansk Folkrepublik” och ledaren för insatsstyrkan ”Batman”. Bednov, även själv känd som ”Batman”, var enligt medlemmarna i styrkan en sann nationalist och ett föredöme för alla.

Bednov och hans fem livvakter samt en frivillig från Ryssland var på väg från ett möte i Luhansks försvarsministerium när de blev utsatta för ett bakhåll. Strax innan byn Georgievka blev deras två bilar beskjutna från vägkanterna med raketgevär och automatvapen. De som inte dog av den inledande eldgivningen dödades med ett kontrollskott.

Igor Plotnitskij, president i Folkrepubliken Luhansk. Bildmontage från "Batmans" internetgrupp - censurerad på grund av svensk censurlagstiftning.

Igor Plotnitskij, president i Folkrepubliken Luhansk. Bildmontage från ”Batmans” internetgrupp – censurerad på grund av svensk censurlagstiftning.

Pavel Dremov som är kosackernas ledare i staden Stahanov som ligger på Luhansks terrirtorium, säger att Igor Plotnitskij ligger bakom mordet. Dremov menar att Igor Plotnitskij är tillsatt av Rysslands president Vladimir Putin för att överlåta Donbassregionen till Kiev. Alexander Bednov och hans nationella stridskamrater föll därför i hans onåd.

Medlemmar i insatsstyrkan ”Batman” säger att dådet kan ha utförts av privat militärföretag. Det finns även misstankar om att Ryska Federationens specialförband har anlänt för att understödja Plotnitskij då han själv saknar folk för att bekämpa nationalisterna.

I tisdags uppges 23 personer ha dött i en väpnad konflikt mellan Dremovs kosacker och Plotnitskijs milis. Det sägs även att Ryska Federationens spetsnazstyrkor tillsammans med Plotnitskijs milis är på väg mot städerna som är under kontroll av ”Prizrak” (Vålnad) brigaden där Alexej Mozgovoj är ledaren.

För mer information (på ryska):
ГБР ”Бэтмэн” ЛНР

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar