Inte jäv att nämndeman vill förbjuda Motståndsrörelsen

RÄTTSOSÄKERHET. Nordiska motståndsrörelsens ledare dömdes tidigare i år för hets mot folkgrupp. En av nämndemännen var klart jävig – men, inte enligt Svea hovrätt.

Den 12 november höll Simon Lindberg ett tal under en demonstration i Stockholm under parollen ”Stoppa främlingsinvasionen!”. Talet avslutade Lindberg med att utropa ”Hell seger” samtidigt som han höjde en knuten hand upp i luften. Åklagaren gjorde bland annat den fantasifulla tolkningen att detta skulle vara nedvärderande mot utomnordiska människor. Tingsrätten höll med och dömde Lindberg till villkorlig dom och böter.

Efter att domen föll uppdagades det att en av nämndemännen, miljöpartisten Ray Zegarra, drygt två veckor innan rättegången på Facebook kommenterade en aktion av Nordiska motståndsrörelsens i centrala Stockholm:

”Vidriga nazister! Dem är en samhällsfara! Vi borde förbjuda dem, som man gjorde i Finland. Eller ska vi låta de växa tills de blir lika stora som innan andra världskriget? Yttrandefrihet betyder inte vi behöver tolerera hatgrupper!”

Zegarra menar alltså att Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas och i förlängningen att allt som yttras av dess företrädare ska vara förbjudet. Med denna inställning tog han plats som nämndeman i målet för att avgöra om Simon Lindbergs välkomnande av den egna organisationens seger skulle falla inom ramarna för yttrandefriheten eller inte.

Då detta är en klar jävsituation ansökte Lindberg via sitt ombud att domen skulle ogiltigförklaras och att ärendet skulle tas upp på nytt av Stockholms tingsrätt. Svea hovrätt avslår ansökan med följande motivering:

”Detta måste enligt hovrättens mening närmast ses som ett rättspolitiskt ställningstagande beträffande organisationer av den här typen i allmänhet. Det ger däremot inte intryck av att nämndemannen skulle haft en förutfattad mening om de sakförhållanden eller den bevisning som skulle bedömas i målet. Inte heller har något framkommit som tyder på att nämndemannen skulle haft ett direkt intresse av utgången i målet.”

Detta beslut kan inte överklagas innan hovrätten gjort sin bedömning av målet vilket kommer att ske senare i år.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
LarsJonasDavidJossJan Hjelm Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Micke
Medlem

Typiskt ZOG

Jonas
Medlem

Vårt samhälle har ruttnat vi måste bygga ett nytt

vörtis
Medlem

Har Ray Zegarra rätt att befinna sig i Norden? Har han rätt att besluta om politiska och juridiska frågor här? Oavsett vad man svarar på dessa frågor, så anser jag det vara fräckt av herr Zegarra att komma till Sverige och kräva att en motståndsrörelse, som kämpar för den inhemska befolkningens överlevnad, skall förbjudas. Tursamt nog är långtifrån alla invandrare, inte ens om man ser till utomeuropeiska sådana, av den här sorten.

Jan Hjelm
Medlem

Herr Zegarra borde tillrättavisas; Yttrandefriheten och det politiska samtalet är inte en enkelriktad kommunikation. Idealet är att båda ska kunna banka skiten ur varandra på Facebook eller från en talarstol för att efteråt kunna sätta sig och ta en öl tillsammans. Om varje politiskt tillsatt Nämndeman hade sin heder i behåll, skulle de konsekvent förklara sig jäviga och vägra att döma i mål som är uppenbart politiska.

Joss
Medlem

Rättssystemet i sverige är ett skämt.

Jonas
Medlem

Ja det är ett stort skämt

Deva
Medlem
Deva

Något ”Rätt”system existerar inte, vad som existerar är Felsystemet, Orättsystemet, Hatsystemet etc … ZOG … I ZOG har vi vita inga rättigheter.

Jonas
Medlem

Jag tycker det borde vara förbjudet att vara Ray Zegarra. Hoppas mitt raspolitiska uttalande inte kommer att göra mig jävig när han ställs inför folktribunalen där jag är nämndeman inom ett par år…

Lars
Medlem

Rasfrämlingar har ingen rätt att döma etniska svenskar;
domen skall inte ha laga kraft!