Innan coronapandemin förstörde Sverige över 7 miljoner andningsskydd

INRIKES. I början av 2000-talet beslutade de styrande i Sverige att 7,3 miljoner andningsskydd skulle destrueras. Skyddsutrustningen ansågs överflödig trots att flera miljoner av skydden fortfarande var funktionsdugliga.

Foto: CanStockPhoto.

De senaste veckorna har medierna rapporterat om hur vårdpersonal och hemtjänst saknar skyddsutrustning och hur leveranstiderna är långa och osäkra. På flera håll har privatpersoner till och med uppmanats att lämna in skyddsutrustning till sjukhusen och kommunerna. Detta eftersom något större beredskapslager inte längre finns i Sverige.

Så har det dock inte alltid varit. Under kalla kriget fanns lager med skyddsutrustning som skulle räcka till hela befolkningen. Över 400 000 skyddsdräkter för barn, 129 000 skyddsjackor och över 7 miljoner skyddsmasker och skyddsväskor av olika slag hölls i olika lager runt om i landet. I början och mitten av 2000-talet så beslutades det dock att skyddsutrustningen skulle förstöras – trots att mycket av den fortfarande var fullt funktionsduglig.

I en krönika på Aftonbladet skriver Peter Kadhammar att skydden som kostade 75 kronor styck att köpa in destruerades utan någon politisk debatt eftersom de inte passade i den nya tiden där fokus skulle ligga på fred och sammanhållning snarare än beredskap för krig och kriser. Varje skydd kostade dessutom uppemot två kronor att förstöra.

”Varför hade vi alla dessa miljoner andningsskydd i lager runt landet? Jo, därför att just andningsskydd är en sådan produkt som kan vara svår att få tag på under kriser och krig, står det i en utredning Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, publicerade förra året. Därför måste man i förväg säkra tillgången”, skriver han.

Kadhammar avslutar sitt resonemang med att skyddsutrustningen kanske inte skulle ha hindrat coronapandemin, men att den åtminstone hade kommit till nytta inom sjukvården. Han noterar också att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i sin tidning Tjugofyra7 konstaterade att skyddsmaskerna vid tidpunkten bedömdes sakna användningsområde – något som knappast kan sägas idag.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Sverker
Nybörjare
Sverker
4 månader sedan

Aset Dan Eliasson som förstör precis allt som kommer i hans väg. Exakt vad hans bossar vill, med andra ord. Är lite osäker på om han eller Reinfeldt eller Lövén är den som skall rättsskipas först i Finspång. Vi borde ha en officiell lista i rangordning, så kräken kommer att sova oroligt medans folk röstar fram 1,an :-)

Ethny
Nybörjare
Ethny
4 månader sedan
Reply to  Sverker

Eller alla på rad samtidigt är en variant, då behöver man inte lägga så mycket tid på dem.

Edit: Fast det där med att de får eventuellt sova lite oroligt låter trots allt positivt.

Andreas
Nybörjare
Andreas
4 månader sedan

” inte passade i den nya tiden där fokus skulle ligga på fred och sammanhållning snarare än beredskap för krig och kriser ”

Fred och demokrati vart tog de vägen?

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
4 månader sedan

Innan den här främlingsinvationen tog fart förstörde de dessutom massor av vapen och utrustning som svenska folket kunde använt till självförsvar, och lade ner värnplikten.
Bevisen hopar sig mot sionisthororna!
Finspång nästa!

Klaus
Nybörjare
Klaus
4 månader sedan

Det finns alltid idiotiska och kaotiska politiker. Men på något sätt var det inte judiskt att förstöra skyddsutrystning. Judar hade (dyrt) solgt allt. Det fanns ju krig (med Illuminati i bakgrunden) och virus nog i världen.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
4 månader sedan

Det kommer förhoppningsvis inte att dröja länge till innan folk går runt på stan och frågar alla som de möter: ”Röstade du på regeringen?”!

Svarar de inte ”Nej!” får de en smäll på käften!