”Inget unikt med de tyska koncentrationslägren”

HISTORIA. Nationell.nu har publicerat en artikel som med anledning av ”Förintelsens” minnesdag försöker nyansera synen på de tyska koncentrationslägren genom att visa på att även USA placerade människor i läger under kriget.

topaz

Topaz koncentrationsläger i Utah, USA.

Nationell.nu skriver:

1942 internerades i princip alla japaner på västkusten i USA, cirka 120 000. De fick ingen rättegång, utan alla tvångsförflyttades. Två tredjedelar av dem var amerikanska medborgare. Fångarna fick bland annat utföra tvångsarbete och tvingades själva bygga de massiva koncentrationsläger de skulle interneras i.

[…]

Många japaner dog i de amerikanska koncentrationslägren, varför vi kan kalla dem för dödsläger. Flera sköts till döds av vakter, en av dem var James Wakasa. Fångar dog också på grund bristande vård och hälsa, precis som i de tyska lägren. Men till skillnad från Tyskland, attackerades aldrig det amerikanska fastlandet under kriget, varför långtifrån lika många fångar dog. I Tyskland förstördes stora delar av landet, däribland transportvägar, och till slut blev det omöjligt att behandla fångarna på rätt sätt.

De amerikanska lägren hade vakttorn med automatvapen, riktade in mot de japanska fångarna. Vakterna var beväpnade och sköt ihjäl fångar när de kände för det.

— Vi hörde en ung man skrika att de inte kunde hålla honom kvar där, att han var amerikansk medborgare. Han började gå mot utgången, varpå vakten, som bara var några meter bort, sköt honom i magen, berättar en av fångarna i en dokumentär.

Enligt en utredning som president Jimmy Carter lät göra på 1980-talet, tvingades japanerna in i stora koncentrationsläger på grund av en upplevd säkerhetsrisk men framför allt ”rasism”. USA var alltså så rasistiskt att man tvångsförflyttade ”farliga” minoriteter – precis som Hitler.

På den här tiden hade USA också raslagar som segregerade hela landet. Rasblandning blev inte fullt lagligt i USA förrän 1967 – 22 år efter Hitlers död.

När japanerna till slut släpptes fria upplevde de ett hat från sina grannar och många av deras fastigheter hade attackerats och eldats upp. Ungefär som Kristallnatten.

Källa:
Idag minns vi USA:s dödsläger: ”De bara sköt honom!”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om