Ingen i personalen har utbildning eller talar svenska på förskola i Norrköping

NORRKÖPING. När kommunen gjorde tillsyn på Missansias förskola i Norrköping visade det sig att samtliga anställda saknade legitimering som förskolelärare. Dessutom talade ingen av dem svenska.

Förskolan Missansia i Norrköping har 25 elever och är till för barn som har ett annat modersmål än svenska. Men vid en tillsyn av kommunen visade det sig att ingen i personalen ens talade svenska eller hade relevant utbildning för att arbeta på förskola.

— Om förskolan inte vidtar några åtgärder alls får vi ta upp det som ett ärende i nämnden igen och vi har möjlighet att utdöma vite, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Han menar att förskolor som Missansia måste hålla samma kvalitet som kommunala förskolor. Enligt skollagen måste också förskolor ha utbildad personal.

Men inte ens förskolans föreståndare, Mona Blommaberg, har relevant utbildning. Hon har däremot en examen i pedagogik från Egypten och går för närvarande en förskollärarutbildning med ”interkulturell profil” på den okända Södertörns högskola. Att hon snart får sin legitimering menar hon räcker.

— Det är en liten verksamhet och det behövs inte mer än en förskollärare, säger hon.

Blommaberg vill dock inte kommentera de övriga brister som påpekades, exempelvis att ingen i personalen kunde svenska.

— Förskolan ska bedrivas på svenska, det är extra viktigt när de talar sitt modersmål hemma. Grunden är att vi måste garantera barns rätt till en bra förskola, säger Olle Johansson.

Källa:
Ingen i personalen kunde svenska

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Låter bra, rasfrämlingarna ska inte besudla vårt språk genom att härma oss – och så blir repatrieringen så mycket enklare. Mona Blommaberg kommer att få en VIP-plats i containern med adress Egypten.