POLITIK. Efter dagens besked av Stefan Löfven att han inte kan bilda regering – och de efterföljande partiledarsamtalen – meddelar talmannen Andreas Norlén att han istället för att ge någon ny person sonderingsuppdrag själv kommer att ta en mer aktiv roll i regeringsbildandet.

Stefan Löfven (S) kan inte bilda regeringUlf Kristersson (M) vill se omröstningar om statsministerkandidater i riksdagen, Jimmie Åkesson (SD) vill få sonderingsuppdraget själv, Annie Lööf (C) vill att alla utom hon ska göra eftergifter, Jan Björklund vill att Annie Lööf ska bli statsministerEbba Busch Thor vill syna allas bluff och Isabella Lövin och Gustav Fridolin (MP) vill ha en mittenregering. Detta är resultatet av dagens partiledarmöten med talmannen, som följde av att Stefan Löfven som väntat meddelat att han inte ser möjlighet att bilda regering som statsminister.

Många har spekulerat i att riksdagens talman Andreas Norlén skulle komma att åter ge Ulf Kristersson i uppdrag att sondera för regeringsbildning. En annan teori var att Annie Lööf nu ska få uppdraget.

Men under sin presskonferens meddelade Norlén att ingen i nuläget kommer att få i uppdrag att sondera. Istället bryter han praxis genom att själva sondera för regeringsbildande, genom att ta en mer aktiv roll i förhandlingarna mellan partiledarna.

Norlén säger att han nu kommer att bjuda in partiledare gruppvis utifrån fyra olika regeringsalternativ, som han menar är de mest realistiska. Det första alternativet är S, MP och Allianspartierna i en så kallad storkoalition. Det andra är S, MP, C och L i en mittenregering. Tredje alternativet är Alliansen och MP och det fjärde är M tillsammans med ett eller flera Allianspartier enligt Ulf Kristerssons ”3-2-1”-förslag.

Det är talmannens förhoppning att dessa samtal ska kunna äga rum redan under morgondagen och att han i det läget kan ha något att presentera under kvällen. Om inte detta går lovar han att ta statsministerkandidater för omröstning i riksdagen, vilket leder till extraval om fyra alternativ röstas ned.

— Jag kommer inte att låta mig stressas, men tänker inte heller dra ut på tiden mer än nödvändigt, sade Norlén på pressträffen.

Exakt vad gruppsamtalen ska kunna åstadkomma är något oklart, men en fördel kan vara att man inte är låst vid en specifik kandidat åt gången som statsminister. Detta öppnar exempelvis upp för att Annie Lööf helt plötsligt kan bli kompromissen som får alla partiledares låsningar att släppa.

Källa:
Talmannens nya besked om regeringsbildningen


  • Publicerad:
    2018-10-29 18:15