Ingen får nytt sonderingsuppdrag – talmannen ska sondera själv

POLITIK. Efter dagens besked av Stefan Löfven att han inte kan bilda regering – och de efterföljande partiledarsamtalen – meddelar talmannen Andreas Norlén att han istället för att ge någon ny person sonderingsuppdrag själv kommer att ta en mer aktiv roll i regeringsbildandet.

Stefan Löfven (S) kan inte bilda regeringUlf Kristersson (M) vill se omröstningar om statsministerkandidater i riksdagen, Jimmie Åkesson (SD) vill få sonderingsuppdraget själv, Annie Lööf (C) vill att alla utom hon ska göra eftergifter, Jan Björklund vill att Annie Lööf ska bli statsministerEbba Busch Thor vill syna allas bluff och Isabella Lövin och Gustav Fridolin (MP) vill ha en mittenregering. Detta är resultatet av dagens partiledarmöten med talmannen, som följde av att Stefan Löfven som väntat meddelat att han inte ser möjlighet att bilda regering som statsminister.

Många har spekulerat i att riksdagens talman Andreas Norlén skulle komma att åter ge Ulf Kristersson i uppdrag att sondera för regeringsbildning. En annan teori var att Annie Lööf nu ska få uppdraget.

Men under sin presskonferens meddelade Norlén att ingen i nuläget kommer att få i uppdrag att sondera. Istället bryter han praxis genom att själva sondera för regeringsbildande, genom att ta en mer aktiv roll i förhandlingarna mellan partiledarna.

Norlén säger att han nu kommer att bjuda in partiledare gruppvis utifrån fyra olika regeringsalternativ, som han menar är de mest realistiska. Det första alternativet är S, MP och Allianspartierna i en så kallad storkoalition. Det andra är S, MP, C och L i en mittenregering. Tredje alternativet är Alliansen och MP och det fjärde är M tillsammans med ett eller flera Allianspartier enligt Ulf Kristerssons ”3-2-1”-förslag.

Det är talmannens förhoppning att dessa samtal ska kunna äga rum redan under morgondagen och att han i det läget kan ha något att presentera under kvällen. Om inte detta går lovar han att ta statsministerkandidater för omröstning i riksdagen, vilket leder till extraval om fyra alternativ röstas ned.

— Jag kommer inte att låta mig stressas, men tänker inte heller dra ut på tiden mer än nödvändigt, sade Norlén på pressträffen.

Exakt vad gruppsamtalen ska kunna åstadkomma är något oklart, men en fördel kan vara att man inte är låst vid en specifik kandidat åt gången som statsminister. Detta öppnar exempelvis upp för att Annie Lööf helt plötsligt kan bli kompromissen som får alla partiledares låsningar att släppa.

Källa:
Talmannens nya besked om regeringsbildningen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Caesar-Aurelius says:

  ”Jag tänker dag och natt,
  funderar som besatt
  på en fråga
  som blivit till en plåga
  som musten ur mig tar.
  Jag ger allting jag har
  till den som på mitt livs problem kan ge ett vettigt svar.

  Vad i helvete har politikerna för sig inne i riksdagen efter tre?
  Gör Fridolin kanske nåt som allmänheten inte borde se?
  Sitter Löfven och stoppar pengar i sin egen portmonnä?
  Vad i helvete har politikerna för sig inne i riksdagen efter tre?

  Av grubbel jag förgås!
  När porten går i lås
  säg mig varför gardinerna dom drar för!
  Det är mörkt som i en säck.
  Med undran och med skräck
  jag kikar in i springorna och viftar med min check.

  Vad i helvete har politikerna för sig inne i riksdagen efter tre?
  Spelar dom roulette där inne med Lövin som croupier?
  Kanske Lööf strippar i ett rum breve?
  Vad i helvete har politikerna för sig inne i riksdagen efter tre?

  Och hela lördan lång, vad har dom då på gång?
  Är det emedan deras orgier på fredan
  drog ut till dan därpå? Om inte det är så,
  kan nån då svara mig på det jag aldrig kan förstå?

  Vad i helvete har de för sig inne i riksdagen efter tre?
  Sitter sossarna i plenisalen och har porrfilmsmatiné?
  Eller brottas Löven med Lööv i chambre séparée?”

  • Karl-Путин A says:

   Galant högprosa :)

   Vore det någon stake i Norlén så skulle han inkludera SD i alla de tänkta koalitionerna. Inte för att jag stödjer SD på minsta vis, men då skulle de äntligen få chansen att visa var de egentligen står. Det skulle underlätta för den verkliga oppositionen i nästa val.

 • Fredrika says:

  Haha vilken cirkus…som om det spelade någon roll om Björklund eller andra vice talkvinna får sondera. Vad är det de sonderar egentligen? Hur media kommenterar tillsättningen av statsminister och regering? Vilket trams! Clownen Ian Wachtmeister var mer seriös än någon av dagens pajaser när han kritiserade ankdammen i Rosenbad.

 • Lingonet says:

  Inte ett ord om nyval från sd.
  De rättar in sig i den planerade agendan som ”strykpojke” och sitter 4 år till i riksdan och kasserar in sina löner.
  Fy fan så uppenbart att allt detta är välregisserat, in med fler främlingar, sd gnisslar symboliskt tänder och folkutbytet går på som vanligt.


 • Lämna ett svar