Inga förkunskaper krävs för att bli antagen till lärarutbildningen

INRIKES. Statistik från Universitets- och högskolerådet visar att det räcker med att få resultatet 0,05 på högskoleprovet för att komma in på lärarutbildningen. Flera partier vill nu höja antagningskraven.

Mer än var fjärde elev kommer in på lärarutbildningen med ett resultat på 0,5 eller lägre. Till hösten kommer 19 elever in med resultatet 0,05 poäng.

På Uppsala universitet har många elever svårt att klara utbildningen. Johan Prytz, som undervisar blivande låg- och mellanstadielärare i matematik säger att många av eleverna har bristande förkunskaper.

— Vi har stödinsatser och räknestugor för att hjälpa eleverna med matematiken, men det hjälper inte så mycket, säger Prytz.

Lärarnas riksförbunds ordförande, Åsa Fahlén, menar att så låga betyg sänker statusen på läraryrket.

— De som kommer in med låga betyg eller resultat på högskoleprovet hoppar i störst utsträckning av. Det är ett slöseri med både tid och resurser och sänker ytterligare statusen på läraryrket, säger Åsa Fahlén som är ordförande för Lärarnas riksförbund.

Liberalerna går till val bland annat på parollen ”Skolan först”. Partiet vill, liksom Sverigedemokraterna, se en höjd gräns på högskoleprovsresultat till 1,0.

Socialdemokraterna vill att lärare ska ha minst ett C i sina undervisningsämnen. Kristdemokraterna vill höja betygsgränserna till minst betyget B.

Varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet vill se höjda antagningskrav.

— Jag utgår från att lärosätena har kompetens att sätta sina antagningskrav på den nivå som passar den utbildningen, säger Miljöpartiets skolpolitiska talesperson Elisabet Knutsson.

Det som styr huruvida man kommer in på en utbildning avgörs i större grad av efterfrågan på att gå utbildningen, än av hur kunnig man är. Eftersom läkarutbildningen är eftertraktad krävs höga poängresultat. Läraryrket är av flera samhällsrelaterade skäl däremot inte eftertraktat. Därför är det lätt att komma in på lärarutbildningen. Maxpoängen på högskoleprovet är 2,0, så resultatet 0,05 är extremt lågt och erhålls i regel lätt av en ordinär grundskoleelev som inte har gått på gymnasiet.

Källa:
0,05 på högskoleprovet – tillräckligt för att bli antagen till lärarutbildning

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
12 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
-D_B-
-D_B-
1 år sedan
Den-Kristne
Den-Kristne
1 år sedan

När man sänker garden så gravt lågt kan man inte förvänta sig andra än rabiata ”förintelsen”-hjärntvättare.

_DH_
_DH_
1 år sedan

Skamligt som detta är så känns det ändå som att de trots detta kommer vara mer kompetenta än våra politiker. För där har man samhällets absolut värsta stolpskott.

Valhalla
Valhalla
1 år sedan

Inkompetenspartiet S har som religion att alla är lika. Därför behövs inte några betygskrav. Att ställa krav är nazism.

Karl A
Karl A
1 år sedan

Behövs inga förkunskaper för att lära ut förintelselögner, HBTQPedofilpropaganda och värdegrunden.

Jan Hjelm
Jan Hjelm
1 år sedan
Reply to  Karl A

Precis, man behöver inte kunna stava till ”kulturmarxism”. Så länge man klarar att banka in dess värdegrund i eleverna så är man kvalificerad. Kan man stava ordet rätt också, då är man en god bit på väg till att bli rektor.

Karl A
Karl A
1 år sedan
Reply to  Jan Hjelm

Precis – och när det gäller den sk förintelsen så har man helt fria tyglar, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Tex så turnerar en ”överlevare” på svenska skolor och påstår att Volkswagen byggdes i Auschwitz.

Daniel
Daniel
1 år sedan
Reply to  Karl A

Så nu försöker judarna ta åt sig äran över det framgångsrika märket Volkswagen också.

Daniel
Daniel
1 år sedan
Reply to  Daniel

Det finns fan inga gränser när det kommer till girighet.

Karl A
Karl A
1 år sedan
Reply to  Karl A

Kunskaper är dessutom ett patriarkalt påfund. I ett feministiskt samhälle, som det svenska, bygger man landet genom att skapa feministiska nätverk och dekorera det offentliga rummet med menskonst.

Så här har alla forntida högkulturer byggts, men den patriarkala världskonspirationen har skrivit om historien för att förminska och osynliggöra kvinnan.

Lingonet
Lingonet
1 år sedan

Jaha, polisutbildningen nästa!
Sverige åt svartingarna!

Sigrid
Sigrid
1 år sedan

…och trots detta är det ändå lärarbrist.