Inför årets Luciahögtid: Luciafirandet skrotas i Skåne – ”passar inte in i Sverige”:

HÖGTIDER. I femton av Skånes kommuner har man i år satt stopp för det officiella traditionsenliga firandet med en lokal lucia. Enligt en kulturutvecklare på Hörby kommun är firandet ”problematiskt” och ”ligger inte i tiden”.

Lucia ”passar inte in i Sverige” enligt skånska kommuner. Foto: Foreign and Commonwealth Office (CC BY 2.0).

Får femton skånska kommuner som de vill så kan luciafirandet snart bli ett minne blott i Sverige. Att lägga ned luciafirandet har pågått under flera år i Skåne och i år sällar sig Hörby kommun till andra skånska kommuner som skrotar luciafirandet.

Reaktionerna på kommunens beslut har varit starka bland dess innevånare, men Hörby kommun står på sig och menar att luciafirandet inte längre ”passar in i Sverige”. En av de som har reagerat på beslutet är kommuninnevånaren Maria Anderberg:

— Jag tycker det är ganska tråkigt för det är en gammal tradition som alltid funnits i Hörby. Men det är någon som måste ta tag i det.

Men enligt Viktoria Munck, som jobbar som kulturutvecklare på Hörby kommun, är luciafirandet att jämföra med skönhetstävlingar och är därför ”problematiskt”.

— Vi vill inte ha det längre, säger hon.

Vad Munck tycker om icke-nordiska högtider som inte passar in i Sverige och om hon tänker göra någonting för att hindra exempelvis muslimer i Hörby och på andra håll i Skåne från att fira sina icke-svenska högtider nämner hon däremot ingenting om.

Källor:
Skånska kommuner skrotar Lucia

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Ethny
Nybörjare
Ethny
7 månader sedan

Men, vill de inte vara normbrytare och utmana rasismen genom att istället ha svart manlig lucia? Eller är det snarare att dessa rasfrämlingar inte bryr sig ett dyft om detta, och att det snarare är antivita judar, sionister & globalister som har som intresse att förstöra och radera vår kultur och dess högtider?

Viktoria Munck är en patetisk folkfientlig människa.

Edit: Blev inte förvånad när jag såg en bild på henne.

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
7 månader sedan

Traditioner byggs genom generationer – inte genom degenerationer.

”Kulturutvecklare” låter som ett jävla hittepåjobb åt någon som är oanställningsbar på den öppna arbetsmarknaden. Ge människan sparken, de insparade pengarna räcker säkert till två nyanställningar inom hemtjänsten.