Inflationsnivån i Venezuela når 400 000 procent

UTRIKES. Hyperinflationen är ett faktum i Venezuela. De senaste tre månadernas inflationstakt i landet motsvarar en årlig ökning på 400 000 procent.

Ekonomin i Venezuela går mot en sista dödsstöt. Inflationen för landets valuta har nått hela 718 procent på bara tre månader, motsvarande över 400 000 procents inflation på ett år. Allt tyder på en fortsatt förödande ekonomisk framtid för landet.

Venezuelas valuta har under större delen av 1900-talet varit den mest stabila i Sydamerika där de flesta länder varit i ekonomiskt blåsväder under de gångna hundra åren. Valutans stabilitet började dock erodera på 1980-talet och har på senare år totalt kollapsat.

Hyperinflation är ett tämligen sällsynt fenomen i modern tid. Det kanske mest kända exemplet från nutid är Zimbabwe, ett annat är Ungern efter andra världskriget. Sedan 1800-talet har 55 fall av hyperinflation noterats världen över.

I korta ordalag och simplifierat kan hyperinflationen beskrivas som en situation där utbudet på valuta ökar så kraftigt i förhållande till ett lands bruttonationalprodukt att köpkraften av en valuta kollapsar. Hyperinflation kan även uppstå då folkets eller marknadens tillit i att ett land kan upprätthålla en valutas köpkraft kraftigt sjunker på grund av exempelvis krig.

Källor:
Venezuelas inflation uppe i 440 000 procent
Hyperinflation – Investopedia
Library of Economics – Hyperinflationen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Jaha…

  Shithole?

  Mer ingående analys/kommentar förmår man inte.

 • Thommy says:

  Förklara för en idiot, är det alltså brist på fysiska pengar eller är det tvärtom?
  Hur påverkar det den inhemska befolkningen samt turismen? Blir allting då väldigt billigt för tex turister?

  • Richard says:

   Inflation betyder att pengarna förlorar sit värde, villet sker i alla länder inklusive Sverige, det är därför en hundring var mycket pengar för 50 år sedan. Problemet med hyperinflation är att dina pengar förlorar allt sitt värde, så du måste antingen köpa för dem innan de blir värdelösa eller försöka få ränta på dem exempelvis hos en bank, vilket är omöjligt i en hyperinflation. Detta sker när förtroendet för pengarnas värde försvinner pga dålig ekonomi eller att det trycks för mycket pengar. Med andra ord blir det inte billigare utan dyrare. Det har varit akut brist på mat i landet i flera år nu pga kommunisternas vanstyre, medans partitoppen lever i total lyx, precis som i sovjet…

 • Christian Hamilton Christian Hamilton says:

  Återigen ett land vars resurser USA vill åt. Varför man bekämparsjälvständighetsrörelsen, den Bolivarianska revolutionen (Som Hugo Chavez satte igång) är endast för att få igång ett regimskifte i Venezuela och tillsätta en lydig marionett så man kommer åt oljan så nära USA.

  Det senare landet skiter fullständigt i befolkningen trots allt fagert tal om demokrati i vanlig ordning.


 • Lämna ett svar