Indisk månlandning misslyckades – rymdfarkost befaras ha kraschat

VETENSKAP. Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 skulle landa på månens sydpol, men sent igår kväll bröts plötsligt kontakten med Indiens rymdcenter Isro.

Stämningen förändrades från segerglädje till förtvivlan på Indiens rymdcenter Isro. (Skärmbild)

Indien skulle bli det fjärde landet i världen, efter USA, Ryssland och Kina, som lyckas göra en månlandning.

Planen var att Chandrayaan-2 skulle landa på månens sydpol, men cirka två kilometer från månens yta bröts kontakten plötsligt med farkosten, rapporterar India Today.

— Landningen pågick som planerat och normal funktionalitet observerades. Därefter slutade landaren kommunicera med markstationen, säger Isros (The Indian Space Research Organisation) chef Kailasavadivoo Sivan.

Orsaken till den tappade kontakten är ännu oklar. Rymdcentret Isro hoppas kunna återansluta kontakten till farkosten så fort som möjligt. Forskarna kan i nuläget inte svara på om farkosten har kraschat.

— Data analyseras och än har vi inga resultat. Det tar tid. Vi är inte säkra, säger forskaren Deviprasad Karnik på Isro.

Indiens premiärminister Narendra Modi befann sig på rymdcentret för att bevittna landningen. Efter att kontakten med månlandaren bröts kommenterade Modi misslyckandet i en TV-utsändning:

Under de senaste timmarna var hela landet vaket. Vi var vakna i solidaritet med våra forskare … Vi kom väldigt nära men vi måste göra större framsteg i framtiden.

Senare skrev premiärministern på Twitter:

Indien är stolt över sina forskare! De har gjort sitt bästa och har alltid gjort Indien stolt. Det här är ett tillfälle där vi måste vara modiga och modiga kommer vi att vara!

Chandrayaan-2 påbörjade sin resa mot månen den 22 juli i år. Väl på månen var det meningen att farkosten skulle sända ut ett fordon, en så kallad strövare, för att leta efter vatten och analysera stenar och jordmån.

Källa:
Chandrayaan-2 Moon Landing Updates: Trying to establish communication with Vikram lander, says Isro chief

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
LingonetEthnyKlausGrottbjörnenChild-Of-God Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

De kom väl inte längre än till Van Allen bältena.

Fredrika
Medlem

Ingen kan skicka nåt så långt ens. Inte ens Nasa vilket Kelly Smith erkände. Visserligen talade han om människor men en fysiker jag pratade med säger att det handlar om att dagens datorer är så små att de inte tål läckage in från van allen strålning genom skrovet. Men i så fall kan inte Indien det heller. Jag tycker hela grejen nu med dessa saker är svåra att fatta. Tidigare ”hittade” den förra indiska sonden ”vatten på månen” och de har börjat skissa på ett marsprogram. Kina har visat datoregenererade bilder från månens baksida och Israel satte ihop en bild… Läs mer »

Rokviken
Medlem

De försöker få folk att tro något som aldrig kommer att ske – en manipulation.

Lingonet
Medlem

En månipulation då ? ;)

Rokviken
Medlem

I just denna fråga kan vi tro vad vi vill eller hur?

Grottbjörnen
Medlem

bröd och skådespel

Klaus
Medlem

Jag tvivlar att människor var på månen, men det är möjligt att skicka apparater med kamera (sonder) till månen.
En amerikansk sonde filmade nedgången (eller störtning) till månen. Filmen spelades upp bakåt som månlandarens (”Eagle”’s) uppstigning till rymdfarkosten som (påstådd) kretsade rund månen. Det första startsekunderna (sondens krasch) visades inte och kopplingen till rymdfarkosten heller inte. Men skulle filmen också vara fake är alternativet kanske att det är en zoomfilm från ett observatorium med lämpligt stort teleskop.

Ethny
Medlem

Är ganska säker på att månlandningarna aldrig skedde. USA kom på en ganska smart? idé för att få Ryssland att pumpa och slösa mycket tid och pengar på rymdprogrammet i ”kapplöpningen” under kalla kriget för att tävla om vem som kommer först med att promenera på månen. USA filmade sedan in ”landningen” i en studio själva, den s.k månlandningen. Det är trots allt bra propaganda att man ”lyckats” med en sådan sak. Största frågan jag har är egentligen följande: De skulle ta med sig månstenar tillbaka till jorden. Neil Armstrong och två till gav en av dessa till en holländsk… Läs mer »

Child-Of-God
Medlem

ja, man kan ju undra vad de hade för planer på månen.. iaf, Jesus Kristus, Den Levande Guden är citerad att ha sagt följande: Only God is Lord of Creation …. Star …. Since eternity celestial bodies circle the universe on paths specified by the divine Creator and which will also be upheld in the plan of creation according to His will. And it is an impossible beginning wanting to alter the specified course of a celestial body, to divert a star from its course trying to guide it onto a different one than was destined by the divine Creator.… Läs mer »