Ilska mot Centerpartiet efter beslutet att rädda Annika Strandhäll (S)

POLITIK. Centerpartiet beslutade på måndagen att inte rösta för att fälla den kritiserade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) i dagens misstroendeomröstning i riksdagen, vilket väckt ilska hos de övriga borgerliga partierna.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

På måndagen meddelade Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson att partiet kommer att lägga ner sina röster i misstroendeomröstningen mot socialförsäkringsministern – vilket innebär att den inte går igenom.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska avsättas i en misstroendeförklaring i riksdagen idag på grund av att hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av politiska skäl för ett år sedan.

För att kunna fälla Strandhäll krävs att även C röstar för misstroendeförklaringen, men partiet meddelade igår att man istället kommer att lägga ner sina röster, vilket därmed räddar ministern.

— En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, sa Anders W Jonsson igår till TT.

Han sa också att C genom att lägga ner sina röster vill markera att partiet är kritiskt till hur Strandhäll har agerat och hur frågan har hanterats, men att man inte vill medverka till att fälla henne.

Statsminister Stefan Löfven var efter meddelandet mycket nöjd med Centerpartiets beslut och sa bland annat:

— Hatsvansen kommer dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas.

Men företrädare för de övriga borgerliga partierna är mycket kritiska till Centerpartiets agerande. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor skriver på Twitter :

C skulle vara ett ”liberalt oppositionsparti” och ”en liberal nagel i ögat på S”. Det var Annie Lööfs löfte till väljarna i januari. Idag är C ett rent lydparti till S. Onekligen en liberal tolkning av begreppet opposition.

Biträdande presschefen hos Moderaterna, Niklas Gillström, är ännu hårdare mot C i ett Twitterinlägg:

Centerpartiet tycker tydligen att det är ok att sparka GD pga partitaktik, ljuga för KU och inte följa lagen. Frågan nu är hur dyrt eller billigt Centerpartiet sålde sig.

Förutom att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på politiska grunder har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll utmärkt sig genom att kritisera Ungern för landets flerbarnspolitik och hylla de vänsterextrema Trolljägarna på Twitter.

Misstroendeomröstningen mot Strandhäll kommer att hållas klockan tolv på tisdagen.

Källa:
C kommer inte fälla Annika Strandhäll (S)

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Fredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Soros**** Lööf kan inte förväntas göra annat än stödja den korruption hon företräder och som sätter agendan. Så klart har (((Busch-Thor))) rätt. Men vad hjälper det? KD ville ta krafttag mot brottsligheten, införa etik i politiken och bekämpa samhällsförfallet. Och ståller de sig bakom alla andra liberalers liberala invadringspolitik som Den Främmande Makten har beslutat ska krossa de vita nationerna. De kan fortsätta kasta pajer på varandra. Det är bara teater. Det vet nog alla egentligen.